U trendu

Svedočenje monahinje Jevrosime

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Na ročištu, kao svedok je saslušana je monahinja u manastiru Trojeručica Bosiljka Kujundžić, majka Jevrosima, koja je izjavila da je znala bezbroj porodica kojima je Nedić pomogao.

„Bilo je mnogo porodica kojima je Nedić pomogao da budu izmeštene iz logora u Srbiji“, rekla je Kujundžić u Beogradu.

Ona je objasnila da je 1941. godine šest meseci sa majkom i pet sestara provela u logoru Topovske šupe u Beogradu „koji je bio pod nadležnošću Nemaca“.

„Moj otac je bio pripadnik Nedićeve straže i on nije mogao da pridje tom logoru..Mi smo čuli da smo iz logora pušteni po nalogu komesara za izbeglice Nedićeve vlade Maksimovića“, dodala je ona.

Nakon njenog svedočenja, zastupnik porodice u postupku rehabilitacije Zoran Živanović zatražio je od državnog arhiva da dostavi dokumentaciju o boravku Nedića u pritvoru, istrazi koja se protiv njega vodila, njegovoj smrti.

„Prema Pravilniku o radu državne komisije za utvrdjivanje zločina okupatora i pomagača, komisija nije donosila nikakve odluke“, rekao je Živanović.

On je dodao i da zapisnik te komisije o saslušanju Nedića nije potpun i pouzdan, jer izostaju Nedićeve izjave, njegov potpis, ali i potpisi onih koi su ga saslušavali.

Na sledećem ročištu zakazanom za 3. maj kao svedoci su predloženi istoričar Bojan Dimitrijević i tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev, koji je danas trebalo da svedoči.

Živanović je zatražio i da se povuče predlog o tome da jedan od svedoka bude i istoričar Kosta Čavoški, a sud je rekao da će o tome odlučiti naknadno.

Ispred Višeg suda u Beogradu okupili su se predstavnici Komunističke partije, SUBNOR-a i nevladine organizacije „Žene u crnom“ koji su protestovali protiv Nedićeve rehabilitacije, a sa druge strane ulice bili su okupljeni oni koji su za pravnu rehabilitaciju. Tokom ročišta, oni su vikali „Nedić“, na šta su protivnici rehabilitacije odgovarali sa „Fašišta“.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti – protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.