najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sveštenici u Novom Sadu osveštavaju cisterne

Ispred pojedinih crkava u Novom Sadu danas se mogu videti cisterne Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i sveštenici na njima koji osveštavaju vodu za Bogojavljenje, praznik Srpske pravoslavne crkve.

Te cisterne se nalaze kod hramova Srpske pravoslavne crkve kako bi vernici danas mogli da dodju do “svete vode”, objavio je novosadski informativni portal 021.

Kako se vidi na fotografiji, sveštenici su čin osveštavanja vode obavili tako što su stajali na cisternama na koje su se popeli uz pomoć merdevina, a vernici su posle preko slavina mogli da natoče “svetu vodu”.

Rukovodstvo JKP “Vodovod i kanalizacija” je prošle godine proglasilo Bogojavljenje za krsnu slavu tog preduzeća i tim povodom su organizovali i osveštavanje vode iz gradskog vodovoda, koje je obavio sveštenik SPC.

Prošlogodišnji dogadjaj završio je i u svetskim medijima, a britanski Dejli Miror (Daily Mirror) uporedio je tu vest sa britanskom humorističkom serijom “Mućke” i sa podvizima protagonista te serije, sitnih prevaranata Dela i Rodnija.

JKP “Vodovod i kanalizacija” i danas je organizovalo obeležavanje krsne slave tokom kojeg je, kako se navodi u saopštenju, “osveštana bogojavljenska vodica”.

Savetnik direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Tomislav Bokan, koji se predstavio kao “domaćin slave”, rekao je da običaj posvećenja vode na Bogojavljenje ima “duboko ukorenjenu tradiciju u Novom Sadu i veoma važno mesto u duhovnom životu novosadskih Srba, ali ne samo njih”.

Dodao je da je činom osvećenja bogojavljenske vodice, blagoslov simbolično prenet i na vodovodni sistem Grada Novog Sada.

Tomislav Bokan je predsednik Pokreta Dinara-Drina-Dunav, a široj javnosti je postao poznat kada je protiv njega pokrenut krivični postupak, koji još traje, zbog optužbi da je na lokalnim izborima 2012. godine organizovao kupovanje glasova.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike