U trendu

Svetski dan farmaceuta – Edukativna akcija u više apoteka

BEOGRAD – Svetski dan farmaceuta obeležava se sutra, 25. septembra, a Farmaceutska komora Srbije će pod sloganom „Farmaceuti – eksperti za vaše lekove“ organizovati edukativnu akciju u više gradova širom Srbije.

Planirano je da se u velikom broju državnih i privatnih apoteka održi savetovanje za hronične bolesnike kako bi u razgovoru sa farmaceutom proverili da li na pravi način koriste i čuvaju svoje lekove, ali i razreše sve dileme koje imaju u vezi sa terapijom koju koriste.

„Mnogi građani u svojoj terapiji imaju više lekova, a uz njih još koriste i različite dijetetske suplemente ili čajeve, ne znajući da neki od lekova ne smeju da se koriste uz određene druge lekove ili dijetetske suplemente“, kaže direktorka Farmaceuske komore Srbije Tatjana Šipetić, a navodi se u saopštenju.

Ona je naglasila da neki lekovi ne smeju da se koriste uz sok od grejfruta ili sa mlekom i mlečnim proizvodima, kao i da mnogi pacijenti ne znaju kada je najbolje da koriste svoje lekove, pre ili posle obroka, ujutru ili uveče što utiče na efikasnost terapije.

„Zato su tu farmaceuti da daju savet kako da se koristi terapija. Namera nam je da evidentiramo i prikažemo šta je to što jedan farmaceut može da uradi u toku jednog radnog dana“, naglasila je Šipetić.

Spisak apoteka u kojima hronični pacijenti mogu dobiti savete farmaceuta može se pronaći na sajtu www.farmkom.rs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar