U trendu

Svetski mediji: U Srbiju stigao „Lucifer“

Mediji iz Velike Britanije danas pišu o paklenim vrućinama koje su pogodile jug Evrope, a toplotni talas, koji je stigao i u Srbiju nazivaju „Luciferom“.

Tako „Dejli mejl“ navodi da je toplotni talas na jugu Evrope doneo temperature od čak 43 stepena Celzijusa, zbog čega su britanski turisti upozoreni da ostanu u hladu i uz sebe uvek imaju zalihe vode.

„Mnoge destinacije popularne kod naših turista su zahvaćene ovim toplotnim talasom, pa su i meštani i turisti upozoreni da ne izlaze iz hlada“, piše britanski tabloid.

Dodaje se i da je u Italiji, toplotni talas nazvan „Lucifer“ za 15 odsto povećao broj intervencija Hitne pomoći, a da predaha za hitne službe neće biti do početka sledeće nedelje.

Sevilja u Španiji i neka područja na Sardiniji u Italiji danas očekuju temperature od 42 do 43 stepena Celzijusa, dok se u Novskoj u Hrvatskoj očekuje da temperatura raste do 40 podeoka.

Ranije ove nedelje, na aerodromu u Splitu zabeležen je rekored od 42,3 stepena, što je druga temperaturna vrednost u istoriji Hrvatske – rekord od 42,8 stepeni zabeležen je 1981.

Hrvatski mediji javljaju i da je danas Hrvatska najtoplija u Evropi. U Dubrovniku je u 8 sati izmereno 32, a na Lastovu 33 stepena.

Velika vlažnost koja dokazi sa severa i vreli vetrovi iz Afrike sa juga, zabeležene temperature čine još višim, pa je osećaj da je još toplije, navodi list.

Prema prognozama meteorologa, u Srbiji će i danas i narednih dana biti pretežno sunčano i izuzetno toplo. Maksimalna temperatura u većini mesta od 34 do 41 °C. Za vikend još toplije!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.