U trendu

Svetski prvaci u robotici posetili Naučno-tehnološki park

BEOGRAD – Učenici srednje škole „Politehnika – škola za nove tehnologije“, pobednici svetskog prvenstva u edukativnoj robotici u Šangaju, posetili su danas Naučno-tehnološki park Beograd, gde su ih ugostili član Gradskog veća Dragomir Petronijević i direktor kompanije „Festo Srbija“ Ivan Zekavica.

Petronijević je istakao da su ovakvi događaji veoma važni za budućnost srpske robotike i najavio izgradnju centra za obuku koji bi, pre svega, koristio učenicima tehničkih škola.

„Želimo da u narednom periodu razgovaramo sa stručnim školama i razmotrimo šta im je od alata i instrumenata potrebno i na koji način Grad Beograd može da pomogne i unapredi radionice i opremi centar za obuku“, rekao je Petronijević i dodao da bi centar mogle da koriste sve tehničke i mašinske srednje škole u Beogradu.

Prema njegovim rečima, za postojanje centra potreban je dogovor sa školama da bi se na jednom mestu obučavao veći broj profila za industriju 4.0.

„Realnost je da industrija 4.0 iz godine u godinu preuzima primat u proizvodnji, a da bi nastavili da se razvijamo u četvrtoj industrijskoj revoluciji, moramo da zadržimo mlade koji osvajaju svetska takmičenja i koji imaju ideje i znanja“, naglasio je Petronijević, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Ivan Zekavica je čestitao učenicima Nikoli Starčeviću, Mašanu Vučiniću i Mihailu Markoviću, kao i njihovim mentorima na pobedi.

„Obučeni i školovani ljudi su ti koji obezbeđuju napredak, kao i investitore u ovoj državi. Naš fokus je da prenesemo iskustva i da raznim idejama i programima unapredimo industriju“, rekao je Zekavica i podelio učenicima edukativni set „Bajoniks for edukejšn“.

Direktor škole „Politehnika – škola za nove tehnologije“ Dušan Milovanović je rekao da su učenici te škole koji su pobedili na svetskom prvenstvu u Šangaju veoma mladi, ali i veoma vešti i vredni.

„Dobri smo u mnogim granama tehonologija i imamo radionicu koja bi mogla da se pretvori u jedan beogradski centar, o čemu ćemo još razgovarati. Taj prostor od 2.000 kvadrata smo očistili i preuredili manji deo koji koristimo za učionice“, rekao je Milovanović, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike