U trendu

Svi ga bacamo, a donosi zaradu od 500 miliona evra godiĆĄnje!

Procenjuje se da se u Srbiji godiơnje generiơe oko 100 miliona tona građevinskog otpada.

Viơe od dve trećine zavrơi na deponijama a mogao bi ponovo da se iskoristi.

Milioni tona betona, cigle, crepa, zemlje odvoze se uz ogromne troơkove na deponije. U Vinči je 73 odsto takvog otpada. U to se ne ubrajaju brojna divlja smetliơta kojih ima u celoj zemlji, piơe Srbija danas.

– Ada Huja, kao jedna od velikih deponija i komunalnog i građevinskog otpada, postaje jako problematična za buduću gradnju jer je teĆĄko postaviti ĆĄipove zato ĆĄto je unutra i beton i armatura i sve i svaĆĄta, i to tlo ne moĆŸe da se stabilizuje – kaĆŸe Aca Popović iz Privredne komore Srbije.

Oko 80 odsto građevinskog otpada moĆŸe se ponovo iskoristiti. U skandinavskim zemljama i viĆĄe od 90 odsto.

– Mi pravimo beton koristeći prirodne sirovine ĆĄto danas predstavlja neĆĄto ĆĄto je skoro pa neprihvatljivo i ideja je da zajednički projekat svih nas bude da ĆĄto manje koristimo prirodne sirovine, a ĆĄto viĆĄe reciklirane – kaĆŸe doc. dr Jelena DragaĆĄ sa Građevinskog fakulteta.

Dodaje da su istraĆŸivanja, ali i svetska praksa pokazali da je to moguće, ali i korisno.

Materijal koji ostaje od ruơenja, adaptacija, renoviranja, rekonstrukcija čini dve trećine otpada u Srbiji, a u EU jednu trećinu.

– SuĆĄtina je da se ĆĄto manje mineralnih sirovina koristi u izgradnji novih objekata. U Evropi postoji već dugo vremena zabrana vađenja ĆĄljunka i peska iz reka, oni tako ĆĄtite ĆŸivotnu sredinu, a sve drugo ĆĄto rade kroz obnovu, ruĆĄenje, kroz menjanje razglednica grada, u stvari se koristi kao novi materijal da bi se zaĆĄtitili prirodni resursi – kaĆŸe Dejan Bojović iz Srpske asocijacije za ruĆĄenje, dekontaminaciju i reciklaĆŸu.

Zato se, kaĆŸe, taj posao i zove „Urbano rudarstvo“.

Prema nekim računicama, Srbija bi, ukoliko počne da reciklira građevinski otpad i upotrebi ga kao resurs, mogla da ostvari dobit od oko 500 miliona evra godiơnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)