U trendu

SVM i madjarska vlada će raspodeliti 160 miliona evra

Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) i madjarska vlada raspodeliće oko 160 miliona evra pomoći susedne Madjarske preduzećima u Vojvodini, što je suma koja je jednaka dvoipogodišnjem vojvodjanskom budžetu, najavio je predsednik SVM-a Ištvan Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Kako su preneli mediji na madjarskom u Vojvodini, Pastor je objasnio da će ukupno 50 milijardi forinti biti podeljeno u naredne tri godine – 20 milijardi forinti biće podeljeno kao nepovratna pomoć, a za ukupno 30 milijardi forinti povoljnih kredita će moći da konkurišu vojvodjanska preduzeća.

Raspodelu subvencija će obavljati SVM i Vlada Madjarske zajedno, objasnio je Pastor i najavio da prvi krug konkursa počinje u januaru i prvenstveno će se odnositi na mikropreduzeća i porodična preduzeća, na projekte razvoja u poljoprivredi i na standardizaciju.

„Cilj programa je da se preokrene sadašnja tendencija odlaska mladih iz Vojvodine na rad u inostranstvo“, kazao je Pastor.

Predstavnik nevladine organizacije Madjarski pokret Laslo Joža rekao je da do danas nije poznato na koji način će se pomoć madjarske vlade raspodeljivati.

U komisijama za procenu konkursnih prijava treba da budu stručnjaci, a ne vlasnici partijske knjižice, rečeno je na savetovanju koje je u Subotici organizovao Madjarski pokret, a prenosi portal „Vojvodina danas“ (www.vajma.info).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar