U trendu

Tači negira da je dogovorio privilegije za Srbe

Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je njegov izbor bio u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i dodao da nema sumnje da će Specijalni sud za ratne zločine bivših visokih zvaničnika OVK biti funkcionalan.

Na pitanje da li je moguće da i sam bude medju optuženima za zločine OVK, Tači je za Glas Amerike kazao da će sve obaveze izvršavati u skladu sa Ustavom i zakonom Kosova.

„Mislim da će ovaj proces biti prednost za Kosovo i snažan argument konsolidacije naše zemlje u odnosu na mejunarodnu zajednicu, zato nema nikakvog uznemirenja niti sumnje, jer nemamo šta da krijemo“, rekao je Tači.

Dodao je da OVK nije gazila medjunarodne zakone i konvencije, već samo „zakone (Slobodana) Miloševića“.

Tači je negirao da je dogovorio privilegije za srpsku zajednicu u zamenu za to što su poslanici Srpske liste obezbedili kvorum pri njegovom izboru za predsednika u Skupštini Kosova.

„Manjine su vrednost kosovskog društva, imaju svoja ustavna, zakonska i politička prava. Oni su Kosovari. Mi gradimo i jačamo naš državni identitet, zato ću snažno raditi na što večem približavanju srpske zajednice u institucijama. Oni su deo našeg parlamenta, vlade i lokalne vlasti. Rade po Ustavu i kosovskim zakonima i mi smo u službi svih gradjana i očekujem da će etnička tolerancija snažno poslužiti mojoj viziji o novom, evropskom i multietničkom Kosovu. Samo tako možemo da imamo uspeha“, kazao je Tači.Prema njegovim rečima, Kosovo je tokom njegovog izbora uspešno položilo još jedan ispit.

„Položilo je jedan izvanredan, demokratski, ustavni, zakonski , transparentan i politički korektan ispit. Sada je vreme da svi bez etničkih i političkih razlika nastavimo da radimo zajedno na ostvarivanju naših prioriteta i na jačanju i konsolidaciji naše države. To je moj prvi zadatak, biće to prioritet novoizabranog predsednika Republike Kosovo“, rekao je Tači.

Upitan kako će raditi sa opozicijom koja je protestovala zbog njegovog izbora, Tači je rekao da će bez predrasuda raditi sa svima. 

„Nemam predrasuda ni prema kome, naprotiv, ponudiću dobru volju, ponudiću razumevanje u razmatranju njihovih uznemirenja, kako bismo svi bili ujedinjeni u zajedničkim državnim interesima“, kazao je Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar