Tači podržao odluku o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani

Predsednik Kosova Hašim Tači podržao je odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani ističući da je ta odluka zasnovana na Ustavu Kosova i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

„Odluka Ustavnog suda oko crkvene imovine u Dečanu je zasnovana na Ustavu države (Kosova) i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Kosovo je pravna država gde se sudske odluke poštuju. Imovina je neprikosnovena kome god da pripada“, naveo je Tači na Fejsbuku reagujući na zahtev da se zbog te odluke smeni predsednica Ustavnog suda Arte Hajrizi.

Saopšteno je da je Ustavni sud Kosova odlučio da prihvati zahtev manastira Visoki Dečani i da proglasi ništavnom odluku posebnog veća Vrhovnog suda Kosova, jer su tom odlukom prekršen Član 31. Ustava Kosova i Član 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

„Sud je utvrdio da su dve odluke Žalbenog veća Posebne komore Vrhovnog suda Kosova o pitanjima koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju od 12. juna 2015. godine, br. AC-I-13-0008 i br. AC-I-13-0009, ništave, i da su dve odluke Specijalizovanog veća o imovinskim pitanjima Posebne komore Vrhovnog suda o pitanjima koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju od 27. decembra 2012. godine, br. SCC-08-0226 i br. SCC-08-0227, konačne i obavezujuće, i kao takve Res Iudicata (presudjena stvar)“, piše u saopštenju Ustavnog suda Kosova.

Zbog te odluke reagovali su članovu udrženja istoričara „Alji Hadri“ iz Dečana, koji su protestovali zahtevajući ostavku predsednice Ustavnog suda Kosova Arte Hajrizi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike