Tači se nada sporazumu o dobrosusedstvu sa Srbijom

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da se nada jačanju dijaloga Kosova i Srbije, koji će za rezultat imati “sporazum o miru, dobrosusedstvu, prijateljstvu i pomirenju”.

Tači je to rekao kada je primio tridesetoro mladih iz Srbije i s Kosova – iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), istakavši da su mladi primer pomirenja Albanaca i Srba, i da su po tome “ispred politike”.

“Ovakvim inicijativama mladi iz dve države su ispred politike. Vi garantujete izgradnju sigurne evropske budućnosti saradnje, razvoja i blagostanja medju našim gradjanima”, rekao je Tači.

Tači je, odgovarajući na pitanja mladih o dijalogu Kosova i Srbije, istakao da je tajk proces veliko dostignuće.

“Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati jačanje dijaloga Kosova i Srbije, s visokim prioritetima koji će za rezultat imati sporazum o miru, dobrosusedstvu, prijateljstvu i pomirenju”, dodao je predsednik Tači.

Odgovarajuči na pitanje o osobama nestalima u ratu, predsednik je rekao da ne želi da Kosovo ostane “talac istorije”, te je “neophodno da se jednom za svagda reši pitanje nestalih, koje je i humanitarno pitanje”.

“Na sastanku koji sam održao sa dve organizacije koje predstavljaju porodice nestalih – sa albanskom i sa srpskom organizacijom, tražio sam da se ovo pitanje hitno postavi za rešavanje u Briselu”, rekao je Tači.

Tači je ocenio da je rezultat dijaloga u Briselu i uklanjanje barikada na severu Kosova.

Upitan gde vidi Kosovo u narednih deset godina, Tači je rekao da će Kosovo biti član NATO-a, a ukoliko tada ne bude i član Evropske unije, sigurno će biti “na pragu učlanjenja u porodicu evropskih država”.

(Beta)

Ostavite komentar