najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tači: Srpski zvaničnici služe se neprihvatljivim jezikom

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da se reakcije Srbije na moguće učlanjenje Kosova u Unesko kose sa Briselskim sporazumom, kao i da je jezik kojim se služe srpski zvaničnici neprihvatljiv.

“Mislim da većina država Uneska ceni to što mi nismo angažovani u sličnoj negativnoj kampanji, i, da kažem istinu, ne marim za  srpske taktike, fokusiran sam na prikupljanje glasova za mlade ljude Kosova da dobiju iste šanse kao i svi drugi mladi ljudi u svetu učešćem u globalnom telu posvećenom kulturi, obrazovanju, nauci”, rekao je Tači za dnevni list “Danas” od utorka.

On je precizirao da su napori Kosova usmereni na to da dobije pozitivnu preporuku Izvršnog odbora Uneska u oktobru, a potom i dvotrećinsku većinu za članstvo u novembru.

Prema njegovim rečima, poslednja faza Briselskog sporazuma odnosi se na to da Srbija konačno prihvati Ahtisarijev plan, što se sada dešava “korak po korak”.

“Implementacija je ključna, a takođe je ključno ponašanje u skladu sa Briselskim sporazumom. U Briselu, srpska vlada je veoma voljna da pokaže dobrosusedske manire prema Kosovu, ali zatim u Parizu ili Njujorku, oni i dalje koriste Miloševićev jezik prošlosti”, rekao je zamenik premijera Kosova. 

Tači je ponovio da će energetski sistem funkcionisati u skladu sa zakonom Kosova, telekomunikacioni sistem biti integrisan u regulatornu mrežu Kosova, a Zajednica srpskih opština funkcionisati bez izvršnih ovlašćenja, u okviru kosovskog Ustava. 

“Kosovo će imati oružane snage jer ovo nije samo želja već i dokazana nužnost. Dobili smo dosta podrške od NATO-a za naše bezbednosne snage i njihovu evoluciju i sada smo takođe završili Bezbednosnu strategiju”, kazao je zamenik kosovskog premijera, dodavši da te snage moraju biti integrisane u “atlantsku porodicu naroda”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike