U trendu

Tačija samoproglasili za kralja

U pozivu, koji je srpskim novinarima uputila Kancelarija za medije kosovskog parlamenta predsednik Kosova Hašim Tači proglašen je za kralja, prenose danas frankfurtske „Vesti“.

„Kosovo je pre osam godina samoproglasilo nezavisnost nazivajući se republikom. Možda je bilo drugih ambicija, ali, bar za sada, nije poznato da je odlučilo da uvede monarhiju. Ipak, taj “sitan detalj“ ne sprečava Hašima Tačija da bude „njegovo visočanstvo“, ističe dnevnik.

Baš tako je predstavljen u pozivu koji je srpskim novinarima uputila Kancelarija za medije kosovskog parlamenta, a u kojoj se navodi da će se „predsednik Kosova, njegovo visočanstvo Hašim Tači obratiti poslanicima u Skupštini“.

Ovaj „jezički incident“ svakako je kršenje zakona i prava na ravnoparvno korišćenje srpskog jezika, ali možda iza toga čuči i po neka novogodišnja želja i skrivena ambicija, ukazuje list.

Kao monarha sebe je pre dve godine potpisala Atifete Jahjaga, koja se tada nalazila na istoj funkciji na kojoj je Tači danas.

„Njenim visočanstvom“ je sebe oslovila pozivajući one koji koriste srpski jezik na novogodišnji prijem.

Ipak, Jahjaga će ostati upamćena po drugom „jezičkom incidentu“, kada je dve godine zaredom katoličkim i pravoslavnim vernicima umesto Božića čestitala Vaskrs, podsećaju „Vesti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.