U trendu

Tahiri izvukla stari papir!?

Plan o narednoj fazi dijaloga, koji je Edita Tahiri u sredu predstavila u Prištini, zapravo je stari dokument. koji je još pred više od dve godine sastavila kosovska vlada, rečeno je Tanjugu u Evropskoj Komisiji, i istaknuto da se dijalog dve strane ne zasniva na ultimatumima.

U komisiji još ocenjuju da je istup Tahiri u javnosti namenjen unutrašnjoj upotrebi.

„Dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio, niti će biti zasnovan na ultimatumima“, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji, povodom novih zahteva kojima Priština uslovljava nastavak dijaloga.

U Evropskoj komisiji su precizirali da je fokus dijaloga u ovom trenutku na primeni onoga što je već dogovoreno.

„Trenutno se ne razgovara o onome što će posle biti“, naglasili su za Tanjug u Komisiji.

Diplomatski izvori bliski pregovaračkom procesu Beograda i Prištine u Briselu navode da je „plan o narednoj fazi dijaloga“, koji je Edita Tahiri juče predstavila kosovskom parlamentarnom Odboru, zapravo stari dokument.

„Taj dokument je još pre više od dve godine sastavila kosovska vlada u okviru konsultacija o tome kako oni vide dijalog sa Beogradom i o temama koje bi oni želeli da pokrenu“, naveo je Tanjugov izvor.

Da bi takvi predlozi, koji dolaze i Beograda i od Prištine, postali i zvanične teme dijaloga potrebno je, ističe, da se i Beograd i Priština o tome prethodno saglase

„Teme koje je Tahiri ponovila pred kosovskim parlamentom, kao i ponovno prejudiciranje ishoda dijaloga, prvenstveno je namenjeno za unutrašnjopolitičke prilike na Kosovu“, tvrdi isti izvor.

Načelno, ponavlja se, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine uvek je u pitanju dijalog, a ne ultimatumi.

Dodaje se takođe da su parametri dijaloga jasno određeni, a zvaničan stav Brisela jeste da se u okviru dijaloga razgovara o temama o kojima se prethodno dogovore obe strane.

U Evropskoj komisiji u ovom trenutku ne žele da prejudiciraju o čemu će se razgovarati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa.

Postavlja se, kažu, pitanje zašto govoriti o sledećoj fazi kada nije primenjeno ni sve što je od sada dogovoreno u dijalogu.
Kocijančić: Fokus na primeni, Mogerini i Vučić telefonom

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izjavila je danas u Briselu da nije upoznata sa dokumentom Prištine kojim se postavljaju novi uslovi pred Beograd, ali je istakla da je EU posrednik u dijalogu čije je trenutni fokus primena postignutih sporazuma.

Ona je potvrdila da će danas doći do telefonskog razgovora premijera Srbije i Federike Mogerini.

„Nisam upoznata sa dokumentom Edite Tahiri, ali stav EK je vrlo jasan – EU je posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane. To je dijalog i ništa drugo sem dijaloga. Ono na šta smo sada usredsređeni je primena postignutih dogovora. Ima puno dogovora oko kojih su se obe strane saglasile i ima sporazuma koji tek treba da budu primenjeni“, rekla je Kocijančić odgovarajući Tanjugu na pitanje o novim zahtevima Prištine.

Primena jednog sporazuma nije uslovljena primenom drugog, istakla je, već svi idu zajedno.

Te sporazume moraju da primene obe strane i to što pre, naglašava Kocijančić.

Prema njenim rečima, obe strane su se jasno obavezale na dijalog i dodala:

„Nadamo se da će se tako i nastaviti.“

Na pitanje Tanjuga da li EU ima neki plan za sledeću fazu dijaloga i da li se o tome diskutuje, Kocijančić je ponovila:

„Možda me niste čuli dobro, fokus dijaloga u ovom trenutku je na primeni postignutih dogovora. Obe strane su postigle dogovor o mnogim pitanjima i to se mora primeniti.

Povodom najave premijera Srbije Aleksandra Vučića da će razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Kocijančič je odgovorila da može da potvrdi da je Mogerini u „redovnom kontaktu s obe strane“.

„I mislim da će ona obaviti telefonski razgovor sa premijerom Vučićem.“

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će se tokom treće faze dijaloga Beograda i Pristine, koja će, prema njenim rečima, biti i poslednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Tahiri je dostavila je parlamentaroj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.