U trendu

Tahiri najavljuje probne tablice za vozila iz Srbije

Ministarka za dijalog sa Srbijom, Edita Tahiri najavila je probne tablice za vozila iz Srbije, ako Srbija nastavi da insistira na probnim tablicam za vozila sa kosovskim tablicam RKS.

Ona je za dnevnik Zeri izjavila da će u septembru Kosovo uvesti probne tablice za vozila iz Srbije, ako do kraja avgusta Srbije ne ukine obavezu da vozila sa oznakama RKS prilikom ulaska u Srbiju dobijaju probne tablice za koje se dnevno plaća pet evra.

Ona je primenu sporazuma o priznavanju polica osiguranja za vozila sa Kosova i Srbije ocenila izuzetno značajnim, jer se prvi put posle četiri godine građani dve zemlje oslobađaju plaćanja velikih dažbina prilikom ulaska na Kosovo, odnosno Srbiju.

Prema njenim rečima, za ulazak u Srbiju građani Kosova će moći da koriste iste polise koje koriste i prilikom ulaska u Makedoniju i za koje se plaća 40 evra godišnje.

Tahiri je najavila da će teme sastanka između premijera Kosova Isa Mustafe i Srbije, Aleksandra Vučića 25. avgusta biti pitanja Asocijacije – Zajednice opština sa srpskom većinom, oslobađanja mosta na Ibru u Mitrovici, telekomunikacije i energetika.

Sporazum Kosova i Srbije o slobodi kretanja i međusobnom priznanju polisa osiguranja vozila stupio je na snagu 12. avgusta, po kojem građani centralne Srbije i Kosova i Metohije motornim vozilima mogu besplatno da prelaze administrativnu liniju na osnovu polise osiguranja od autoodgovornosti, koju već poseduju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.