U trendu

Tanasić: Ćirilici se obezbeđuje status koji joj pripada

BEOGRAD – Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU podržao je predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama koji je upućen Vladi Srbije i očekuje njegovo usvajanje.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik Odbora prof. dr Sreto Tanasić, ukazuje se da postojeći zakon u pogledu statusa srpskog jezika i ćirilice nije usaglašen sa aktuelnim Ustavom Srbije koji određuju službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Ćirilica je u ovom zakonu kvalifikovana kao službeno matično pismo srpskog jezika. Odredbama ovog zakona ćirilici se obezbeđuje status koji joj pripada kao pismu većinskog naroda u Republici“, navodi Tanasić.

Dodaje da je izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama bila neophodna i zbog usaglašavanja Zakona o jeziku i pismima u pogledu statusa jezika i pisama manjinskih naroda u Srbiji sa Evropskom poveljom o regionalniom i manjinskim jezicima, koje je Srbija, kao deo SR Jugoslavije ratifikovala 2005. godine.

Morale su se, napominje, ukinuti i nelogičnosti u kaznenim odredbama u važećem tekstu zakona , gde nisu predviđene kaznene odredbe za nepostupanje u skladu sa članovima koji regulišu upotrebu službenog jezika i matičnog pisma, a jesu kada je reč o članovima koji se bave službenom upotrebom jezika i pisma nacionalnih manjina.

Zbog izražene društvene nebrige za srpski jezik i ćirilično pismo, kako kaže, izmenama i dopunama zakona predviđeno je formiranje saveta za srpski jezik u okviru Ministarstva kulture i informisanja.

„Sve navedeno pokazuje da su izmene i dopune Zakona o jeziku i pismima bile neophodne i da ih treba pozdraviti , jer osim što ispravljaju neusaglašenost postojećeg zakona sa Ustavom, one se temelje na proverenim vrednostima o službenoj upotrebi jezika i pisma u gotovo svim evropskim državama“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.