U trendu

Tanjug odbacuje navode o montiranju snimka s protesta

Agencija Tanjug odbacila je danas navode Kuće ljudskih prava i demokratije da je montirala snimak sa protesata Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ ispred Skupštine grada Beograda.

„Potpuna je izmišljotina Kuće ljudskih prava da je od rečenice jednog od aktera tog dogadjaja napravljen poseban prilog i potpuna je neistina da je ta rečenica dva puta ponovljena u Tanjugovom snimku“, naveo je Tanjug, koji je odlukom Vlade Srbije ugašen pre više od osam meseci.

Tanjug je ocenio da to upućuje na zaključak da Kuća ljudskih prava nije ni pogledala snimak Tanjuga i da je „posebno problematično to što ta mreža nevladinih organizacija insistiranje na laži o Tanjugovom montiranju snimka stavlja u kontekst zaštite interesa konkurentskih agencija, odnosno njihovih privatnih poslovnih interesa“.

Kuća ljudskih prava juče je agenciji Beta i ostalim medijima prosledila saopštenje u kome je pozvala Vladu da hitno sprovede u delo svoju odluku iz oktobra 2015. i ugasi agenciju Tanjug zato što je neprofesionalno izveštavala sa protesta 18. jula, a Tanjug „da prestane piratski da zauzima prostor na medijskoj sceni Srbije, ugrožavajući time konkurenciju novinskim agencijama koje poštuju zakone i urušavajući pravni poredak države“.

Ta mreža nevladinih organizacija podsetila je da je na protestu došlo do koškanja izmedju gradjana i policajaca i nepoznatih osoba u civilu, kao i i da je posle toga odbornik Nebojša Bakarec izašao i predstavnicima gradjana rekao: „Zašto ste razbili nos policajcu?“, a da je aktivista Inicijative Simon Simonović preko megafona preneo okupljenima njegove reči sa jasnim podsmehom: „Razbili smo nos policajcu, to nam je rekao“.

„Svi koji su bili na protestu, uključujući aktiviste Kuće ljudskih prava, čuli su ovo vrlo jasno, kao što su i videli razgovor koji je Simonović prenosio. Tanjug od ove jedne rečenice pravi poseban prilog, pri tom je ponavljajući dva puta i dajući joj značaj koji ona nema. Sama činjenica da je rečenica ponovljena dva puta predstavlja montažu i ne postoji druga reč za ovakav postupak Tanjuga“, navela je u saopštenju Kuća ljudskih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.