U trendu

Tasovac o izmenama zakona

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas u Skupštini Srbije da će izmene i dopune Zakona o kulturi doprineti obezbedjivanju sistemskih rešenja i optimalnih uslova za uspešan i ravnomeran razvoj kulture u zemlji.

„Ključne izmene su preciznije utvrdjivanje načela kulturnog razvoja, opšteg interesa u kulturi. Redefinišu se pojmovi kulturnih dela i oblasti, preciznije se definiše procedura javnih konkursa za finansiranje projekata u kulturi“, rekao je Tasovac u Skupštini Srbije.

Ministar je naveo i da izmene zakona koje se tiču nacionalnog saveta omogućuju ravnomernu zastupljenost svih ustanova u kulturnom sistemu.

„Priznanje za vrhunski doprinos kulturi, ustanove od nacionalnog značaja su od samog uvodjenja izazivale kontroverze. Ove izmene predvidjaju njihovo ukidanje, jer bi njihova dalja primena unosila neslaganja u kulturi“, rekao je Tasovac.

Tasovac je kazao i da je cilj donošenja izmena i dopuna zakona da se isprave svi uočeni nedostaci zakona koji je u primeni od 2009. godine i da on postane „maksimalno primenjiv“.

On je dodao i da je usvojen deo primedbi Nacionalnog saveta za kulturu i da je to prvi zakon koji je od početka pratila javna rasprava, kao i debata u medijima, te da Evropska komisija nije imala nijednu primedbu za izmene.

„U kulturi je neophodno ne samo da svi učesnici poznaju pravila igre, nego i da ih se pridržavaju, a to će ovaj zakon omogućiti“; kazao je Tasovac.

Izmene i dopune zakona ranije danas nije prihvatio Odbor za kulturu i informisanje nakon što su predstavnici udruženja umetnika ukazali na njegove brojne nedostatke.

Predsednica odbora Vesna Marjanović ukazala je na to i upitala ministra zašto nije došao na sednicu, na šta je ministar odgovorio da će za izmene izglasati poslanici i da se tu održava glavna rasprava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar