U trendu

Teroristički napad se mogao očekivati

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović kaže da se teroristički napad u Francuskoj mogao očekivati, da za Srbiju ne postoji opasnost od napada, te da je jedno od rešenja bolja saradnja obaveštajnih službi svih evropskih zemalja.

„Razloge za teroristički napad treba tražiti u tome što Francuska nije dovoljno radila na integraciji muslimanske populacije u francusko društvo. To je problem koji postoji godinama“, rekao je Petrović Tanjugu.

On je podsetio na pobune 2005-2006. godine, koje nisu imale nikakve veze sa religijom i terorističkim grupacijama, već se radilo o socio-ekonomskom buntu.

„Francusko društvo je malo radilo na integraciji muslimana do sada. Diskriminacija je velika, a poslednja istraživanja su pokazala da muslimani, posebno muškarci, imaju tri puta manje šanse da dobiju posao od Francuza„, nastavlja on.

Osim što se nije radilo na integraciji muslimana, kako dodaje, Francuska ima jednu od najačih vojski ne samo u Evropi već u svetu i aktivno je uključena u vojne operacije u Africi, ali i Avganistanu u borbi protiv teriorizma.

Stvara se loš osećaj među muslimanima da su pritisnuti sa svih strana, u okviru francuskog društva, ali i njihova braća na Bliskom istoku. Ovaj napad se smatra aktom očaja„, pojašnjava Petrović.

Upitan da li za Srbiju postoji pretnja od terorističkih napada on kaže da ne postoji, ali da to ne znači da ne postoji opasnost od drugih vidova političkog nasilja.

„Zato je važno da Srbija radi na smanjenju socio-ekonomskih razlika koje postoje i da se aktivno uključi u razmenu informacija sa bezbednosno obaveštajnim agencijama evropskih zemalja“, pojašnjava naš sagovornik.

Razmena  informacija među obaveštajnim službama evropskih zemalja, kako kaže, jedan je od načina za prevazilaženje krize.

„Francuski parlament formirao je istražnu komisiju na temu terorističkih napada u Parizu i zaključio je da francuske službe i policija nisu dovoljno delile obaveštajne podatke. Predloženo je stvaranje nacionalnog protivterorističkog centra“, rekao je Petrović.

Upitan da li će doći do zaoštravanja migrantske krize nakon napada u Francuskoj, Petrović kaže da su evropske države već sada pokazale da hoće da zatvaraju granice, ali da postoji problem kako zatvoriti granicu posle 40 godina otvorenosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar