U trendu

Težina prtljaga Sergeja Lavrova

Tačno godinu posle svog poslednjeg boravka u Beogradu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stiže u dvodnevnu posetu Srbiji.

Neposredan povod za dolazak visokog zvaničnika Moskve jeste ministarski sastanak Crnomorske inicijative, kojom predsedava Srbija, ali će Lavrov svoj dolazak iskoristiti i za odvojene razgovore sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

„Lavrov u Beograd dolazi na moj poziv”, kaže za „Politiku” ministar Dačić, ali ne precizira šta će biti teme razgovora s Lavrovim. Posle susreta premijera Aleksandra Vučića i ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina pre nekoliko dana saopšteno je samo da će to biti „teme od zajedničkog interesa”.

Čepurin je ranije bio nešto određeniji, pa je najavio da će Lavrov sa domaćinima „razmatrati globalnu situaciju, regionalna pitanja i bilateralne odnose”.

Kako „Politika” nezvanično saznaje iz krugova bliskih državnom vrhu, očekuje se da Lavrov ponovo pokrene i pitanje ruskog humanitarnog centra u Nišu, odnosno statusa njegovog osoblja, za koje je

Moskva odavno zatražila diplomatski imunitet, a Beograd još okleva sa odlukom. Kako kaže naš sagovornik, to pitanje može da se reši samo između srpskog premijera Vučića i njegovog kolege Dmitrija Medvedeva, čija je poseta Beogradu do sada više puta nezvanično najavljivana pa otkazivana.

(Jelena Cerovina, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar