Topola – srpska Toskana

Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio poznat po uzgajanju kvalitetne vinove loze i odličnih vina, klimatski i geografski uslovi pogoduju razvoju vinogradarstva u tom kraju, a preradni kapaciteti mogu da obezbede proizvodnju kvalitetnih vina iz oplenačkog vinogorja.

Foto:XJeanLuc/Wikipedia

Foto:XJeanLuc/Wikipedia

Danko Petrović iz topolskog sela Lipovac uzgojem vinove loze aktivno se bavi 25 godina, ali kako kaže njegova prva sećanja iz detinjstva vezana su za vinograd jer se grožđe u njegovoj porodici gaji generacijama unazad.

„Moji preci su osnivači Venčačko – vinogradarske zadruge iz 1903. godine, a moja porodica se ovim poslom ozbiljno bavi preko 100 godina“, kaže Petrović.

On kaže da pod vinovom lozom trenitno ima 1,5 hektar, gde uzgaja stone i vinske sorte.

„Godšnje proizvedemo 2,5 do tri hiljade litara vina u zavisnosti od kvaliteta roda i to isključivo iz sopstvene berbe“, priča Petrović.

On dodaje da je ljubav prema vinogradarstvu nasledio, ali i da vinograd zahteva brigu tokom cele godine.

„Aktivan posao kreće već u februaru i traje do novembra, a najviše posla ima tokom maja, juna i jula kada je neophodno primeniti sve agrotehničke mere“.

Petrović kaže da je do skoro koristio isključivo „starinske“ mere zaštite odnosno bordovsku čorbu i sumporov prah, ali je od skoro počeo da koristi i savremene mere zaštite, ali u vrlo malim količinama jer kako tvrdi „hemija“ utiče na ukus grožđa a kasnije i kvalitet vina.

Petrović tvrdi da ne insistira na kvantitetu, već da njegova vina prodaje pre svega izuzetan kvlitet i to je za njega prioritet u proizvodnji.

Za sebe kaže da je još uvek „mali proizvođač“ i da do sada nije koristio kredite niti subvencije od strane resornog ministarstva. Sa druge strane, tvrdi Petrović, sa lokalnom samoupravom ima odličnu saradnju. On ističe da Udruženje vinara i vinogradara „Oplenac“ pod vinogradima ima preko 1.200 hektara, a da u Topoli trenutno postoji više od 3.500 registrovanih gazdinstava i po tome su prvi u Srbiji u odnosu na broj stanovnika

„Što se tiče lokalne samouprave, uvek smo naišli na razumevanje, od osnivanja udruženja vinara, preko promocija i medijske podrške, a kruna našeg rada je tradicionalna manifestacija Oplenačka berba koju zajedno sa turističkom organizacijom organizujemo svake godine“, ističe Petrović i dodaje da će na ovogodišnjoj Oplenačkoj berbi biti prisutan sa dva štanda na kojima će izložiti svoja vina, širu i grožđe.

Inače ovogodišnja Oplenačka berba će se održati od 7. do 9. oktobra a svrstana je u pet najposećenijih manifestacija u zemlji.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake