U trendu

Topola – srpska Toskana

Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio poznat po uzgajanju kvalitetne vinove loze i odličnih vina, klimatski i geografski uslovi pogoduju razvoju vinogradarstva u tom kraju, a preradni kapaciteti mogu da obezbede proizvodnju kvalitetnih vina iz oplenačkog vinogorja.

Danko Petrović iz topolskog sela Lipovac uzgojem vinove loze aktivno se bavi 25 godina, ali kako kaže njegova prva sećanja iz detinjstva vezana su za vinograd jer se grožđe u njegovoj porodici gaji generacijama unazad.

„Moji preci su osnivači Venčačko – vinogradarske zadruge iz 1903. godine, a moja porodica se ovim poslom ozbiljno bavi preko 100 godina“, kaže Petrović.

On kaže da pod vinovom lozom trenitno ima 1,5 hektar, gde uzgaja stone i vinske sorte.

„Godšnje proizvedemo 2,5 do tri hiljade litara vina u zavisnosti od kvaliteta roda i to isključivo iz sopstvene berbe“, priča Petrović.

On dodaje da je ljubav prema vinogradarstvu nasledio, ali i da vinograd zahteva brigu tokom cele godine.

„Aktivan posao kreće već u februaru i traje do novembra, a najviše posla ima tokom maja, juna i jula kada je neophodno primeniti sve agrotehničke mere“.

Petrović kaže da je do skoro koristio isključivo „starinske“ mere zaštite odnosno bordovsku čorbu i sumporov prah, ali je od skoro počeo da koristi i savremene mere zaštite, ali u vrlo malim količinama jer kako tvrdi „hemija“ utiče na ukus grožđa a kasnije i kvalitet vina.

Petrović tvrdi da ne insistira na kvantitetu, već da njegova vina prodaje pre svega izuzetan kvlitet i to je za njega prioritet u proizvodnji.

Za sebe kaže da je još uvek „mali proizvođač“ i da do sada nije koristio kredite niti subvencije od strane resornog ministarstva. Sa druge strane, tvrdi Petrović, sa lokalnom samoupravom ima odličnu saradnju. On ističe da Udruženje vinara i vinogradara „Oplenac“ pod vinogradima ima preko 1.200 hektara, a da u Topoli trenutno postoji više od 3.500 registrovanih gazdinstava i po tome su prvi u Srbiji u odnosu na broj stanovnika

„Što se tiče lokalne samouprave, uvek smo naišli na razumevanje, od osnivanja udruženja vinara, preko promocija i medijske podrške, a kruna našeg rada je tradicionalna manifestacija Oplenačka berba koju zajedno sa turističkom organizacijom organizujemo svake godine“, ističe Petrović i dodaje da će na ovogodišnjoj Oplenačkoj berbi biti prisutan sa dva štanda na kojima će izložiti svoja vina, širu i grožđe.

Inače ovogodišnja Oplenačka berba će se održati od 7. do 9. oktobra a svrstana je u pet najposećenijih manifestacija u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.