U trendu

Tramp otkazao posetu Izraelu

Milijarder i kandidat za predsedničku nominaciju američkih republikanaca Donald Tramp objavio je danas da odlaže svoj put u Izrael, nekoliko dana pošto je izazvao svetsku osudu zbog izjave da muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD.

„Odlučio sam da odložim svoj put u Izrael i da isplaniram svoj susret s (izraelskim premijerom Benjaminom) Netanjahuom nekog kasnijeg datuma, kad budem postao predsednik SAD“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Tramp, koji prema anketama vodi u trci za republikansku predsedničku nominaciju, objasnio je za televiziju Foks njus (Fox News) da nije želeo da izvrši pritisak na Netanjahua.

On je rekao i da je doneo ovu odluku jer je „u sred vrlo snažne kampanje koja jako dobro ide“ i da to nije bilo lako ostvariti.

Jedan izraelski zvaničnik rekao je juče da je sastanak Trampa i Netanjahua zakazan pre dve nedelje, pre nego što je Tramp izazvao reakcije širom sveta zbog predloga da se muslimanima zabrani ulazak u SAD. Taj zvaničnik je dodao i da se Netanjahu ne slaže sa izjavama svih predsedničkih kandidata s kojima se sastaje.
 
Kancelarija Netanjahua je saopštila da premijer odbacuje nedavne izjave Trampa o muslimanima.

Posle napada u Kaliforniji koji je izveo bračni par radikalizovanih muslimana Tramp se založio za privremeno zatvaranje granica SAD za muslimane „dok vodje naše zemlje ne ustanove šta se dogadja“.

Njegova izjava naišla je na lavinu osuda od Vašingtona do Kaira, preko Pariza i Ujedinjenih nacija.

Osvrćući se na svoj kontroverzni predlog Tramp je rekao za Foks da to nije rekao da bi dobio veću podršku u anketama. 

Tramp je u intervjuu za Foks takodje kritikovao Tajmov izbor za ličnost godine – Angelu Merkel, koja podržava prihvat izbeglica.

„Stvarno su izabrali pogrešnu osobu. Izabrali su osobu koja zaista nanosi znatnu štetu Nemačkoj“ u kojoj „ima kriminala svuda“, ocenio je Tramp.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.