U trendu

Tranasparent Stop nasilju nad ženama na utakmici na stadionu Rajko Mitić

Na svim utakmicama Lige šampiona koje Crvena zvezda u Beogradu igra protiv Napolija, Pari Sen Žermena i Liverpula na stadionu „Rajko Mitić“, na istočnoj tribini biće postavljen 17 metara dug transparent sa natpisom „Stop nasilju nad ženama“ ovog puta na engleskom jeziku, saopštilo je večeras Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije.

To je dogovor i zajednička akcija Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i FK Crvena zvezda, koji se i ove godine priključio akciji borbe protiv nasilja nad ženama.

Svesni ogromnog problema koji pogadja ne samo Srbiju, Fudbalski klub Crvena zvezda i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost smatraju značajnim da iz Beograda pošalju jasnu poruku u svet da je nasilje nad ženama nedopustivo i da nijedna žena više ne sme da bude ubijena, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, svaka treća žena u svetu, pa i Srbiji, žrtva je nekog vida nasilja, bilo fizičkog, psihičkog ili seksualnog. Samo u Srbiji od početka godine ubijene su 24 žene u porodičnom i partnerskom nasilju, a u poslednjih deset godina više od 350 žena.

„Odgovornost svih nas je da ne zatvaramo oči pred nasiljem, već da nasilnike prijavimo i žene ohrabrimo da se protiv toga bore“, ističe se u saopštenju.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović navela je da je FK Crvena zvezda prvi klub koji se uključio u kampanju protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Želimo jasno da stavimo do znanja da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da se ne sme tolerisati. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost čini velike napore da se taj problem suzbije i Crvena zvezda pomaže u tome. Siguran sam da će i ova naša akcija doprineti promeni svesti kod svih da su dame naše blago i da ih moramo čuvati i zaštititi“, naveo je predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović.

u saopštenju se podseća, da je prošle godine Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost tokom globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ na utakmici Crvene zvezde protiv Kelna postavilo transparent „Stop nasilju nad ženama“, prvi takve vrste na bilo kom stadionu u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar