U trendu

Tražiti odgovornost sudija zbog oslobadjanja Subotića

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saopštila je danas da bi trebalo postaviti pitanje odgovornosti sudija članova veća Apelacionog suda koji su biznismena Stanka Subotića oslobodili optužbi za šverc cigareta.

Kako se navodi u saopštenju KRIK-a, sudije su dokaze isključile iz postupka, čime su Subotiću omogućili da izbegne odgovornost.

KRIK podseća da je i Vrhovni kasacioni sud, po zahtevu Republičkog javnog tužilaštva koje se žalilo na presudu, utvrdio da su sudije Apelacionog suda „nezakonito odbacile dokaze“ i time ga oslobodile optužbi.

Prvobitnom presudom Specijalnog suda iz 2011. Subotić je osudjen na šest godina zatvora kao organizator šverca cigareta 1995. i 1996, čime je oštetio državu za 30 miliona evra.

„Apelacioni sud je tu presudu ukinuo 2013. i slučaj vratio na početak, svi optuženi su oslobodjeni zbog nedostatka dokaza, a za pojedina dela je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja. Tako je Apelacioni sud rešio i stavio tačku na postupak“, navodi se u saopštenju.

KRIK navodi i da je Apelacioni sud odbacio brojna dokumenta koja su dokazivala umešanost Subotića u šverc, kao i da je Vrhovni sud ustanovio da nije bio razloga da se ta dokumenta odbace.

„Sud je gotovo čitavu godinu odugovlačio početak postupka što je dovelo i do zastarenja“, navodi se u saopštenju.

Postupak protiv Subotića trajao je ukupno sedam godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.