Trenutno najtraženije zanimanje u Srbiji, početna plata 800 evra – samo osnovna škola i B kategorija

Vest o tome da Srbiji fali na hiljade profesionalnih kamiondžija za platu od 1.000 evra izazvala je nevericu, posebno zbog pomenute zarade. Neđo Mandić, predsednik jednog poslovnog udruženja ove vrste kaže da su prevoznici spremni da vozače „stvore kako znaju“, prenosi Kurir.

„Stvoriće“ ih ponudom – obuke, garantovanog posla i početnom platom od 800 evra.

– Pokrenuli smo školu za obuku budućih vozača. Od kandidata tražimo samo da imaju bar osam razreda škole i položen vozački ispit B kategorije. Nudimo obuku koja nas košta 3.000 evra i koja je za kandidata besplatna ako kod poslodavca radi tri godine. Nudimo zagarantovan posao, ugovor i pre obuke, i to sa početnom platom od najmanje 800 evra. Znači, vozač dobija posao čim se odluči za obuku – naglašava Mandić.

On objašnjava da će obuke biti odmah organizovane širom Srbije, čim u jednom gradu bude bilo bar 10 polaznika. Njima će najpre biti objašnjeno kako obuka izgleda, biće im pojašnjeni detalji ugovora i zatim dato sedam dana da razmisle.

– Ko se odluči, ide na testiranje u svom gradu. U pitanju su razni testovi elementarne psihofizičke sposobnosti za ovaj posao. Odmah posle toga, i pre nego što počne obuka, kandidat potpisuje ugovor sa konkretnim poslodavcem i on već tada ima garantovan posao. Tada počinje obuka za C i E kategoriju u auto školi, a paralelno stručne obuke koje se tiču međunarodnog transporta i papirologije.

– Kada obuka bude okončana i kandidat počne da radi kod svog poslodavca od prvog dana mu teče staž, radi za tu početnu platu iako još možda mesecima neće sam na put. U prvih mesec, dva putovaće sa iskusnijim kolegama, jer se ne može početniku dati kamion od 150.000 evra sa robom vrednom 300.000. Tek posle dva do četiri meseca vozač kreće sam na put po Evropi i od tada je njegova puna plata sa dnevnicama 1.100 evra – kaže Mandić.

On objašnjava da obuka jednog vozača košta oko 3.000 evra, a da je vozač kasnije isplaćuje u ratama od po 100 evra mesečno. Ali, ako vozač u startu sa gazdom potpiše ugovor na tri godine, obuka je besplatna. Mandić kaže da postoji i solucija da vozač može, ako nije zadovoljan jednim, da pređe kod drugog ili trećeg poslodavca iz njihovog udruženja .

– Takođe, vozač će ugovorom biti zaštićen tako da, ako mu poslodavac spusti platu, odmah može da ode ne plativši ni dinar za obuku. Ipak, imamo i nerealne zahteve, neki kandidati bi da završe obuku, ali da odmah idu u Nemačku jer je tamo veća zarada. Mi ne možemo platiti stotine obuka, a oni samo da odu dalje posle toga.

– Kandidat može napustiti poslodavca i posle dve godine, ali onda mora da plati preostalu trećinu duga za obuku. Ako ostane tri godine, posle toga može da ode gde god želi, ako želi. Neki su nam zamerali to uslovljavanje, ali mislim da je korektno, jer vam nigde niko neće pokloniti obuku za bilo koji posao, svuda je sami plaćate, a posao ako nađete – rezimira Mandić.

On tvrde da je posao vozača kamiona nepravedno ponižavan godinama, pa je tako lepo biti konobar ili trgovac za 25.000 dinara plate, ali vozač sa platom od 1.000 evra je „šoferčina“.

– I zbog toga ove stručne smerove u školama upisuju samo deca koja ne uspeju da upišu ništa drugo, a i oni koji to završe odu u druge branše. Nama su na drumovima sada mahom vozači koji su se obučili dok su služili vojni rok, ali oni su pred penzijom, a mladih je nedovoljno. Moramo da ih „stvorimo“ kako znamo – kaže Mandić.

8 komentara
 1. Anonimni

  Otvorise se Nemacka vrata za sve Srpske sofere. Gotovo je . Jb… lepo kazu plati pa klati. A nece platis , nema ..

 2. Anonimni

  mdm obecanja,razne obuke za mlade vozace je cista prevara,sve ce vlasnik da plati i naredne tri godine ima da te jase i ucenjuje zaboravices i svoje ime.Nikada se nezna cena prevoza a kamoli za koji prcenat mi vozimo(10%-12%???????).Svi poslodavci PRVO treba da idu na obuku kako da postuju vozace kao ljude,i da plata vozaca bude 40.000 hiljada dinara,i svaki dan 50eura proveden za volanom,i nije mi potrebno da znam cenu prevoza i da trazim da vidim fakturu(uglavnom sve su montirane) to sto tamo neko pogodi jeftinu turu ???? ili vozi dobar luksuzni auto tamna stakla briga nas vozace profesionalce,ako cuvamo kamione i odradjujemo domacinski postavljene obaveze u firmi gde smo to treba da se plati.

 3. Vasko

  Kako ovo kontaktirati?

 4. Dragan

  I za te pare „preveslati“ 12 – 15.000 km…hajde i da je to neto plata, pa i đene, đene, pa gubljenje vremena na carinske deklaracije, tako da tura do Litvanije, sa povratnim utovarom u Poljskoj traje oko 6,7 dana a pređeš nekih 5.000 km.

 5. batamrca

  2000e bruto plus terenski barle pa mozemo razgvarati

 6. tomislav

  auuuuuuuuuuuuuuuuu kolike pare 1.100€ verovatno bruto pa kada se odbije sozialno,poreza na rad peziono onda ostane velikihhhhhh 770€ sa Tom platom mozes da kupis stranjku da se obesis. kada krene jedan vozac kamiona po europi sta misle ti tako zvani transporteri robe da moze u eurpi da se zivi od kamiona ili pak ovazduha ne ne treba ici u restoran da se jede a to znaci svakodnevno treba ti za hranu 2 puta na dan da se jede najmanje 40€ pa dragi sefe izracunaj koliko dana moze da se zivi sa 770€ a da ne pricamo o porodici mala deca treba odeca obuca ko ce to sve da kupi eto to je samo jedna mala lista stvari Koje su potrebne jednom zivom bicu pa vi sad racunajte kolika treba da bude plata pozdrav stari kamiondzija.

  1. Rsv

   900-1300 € Zaradjuju vozaci slepera na vanjskim turama i to je neto a ne bruto. Funkcionise ovako, vozaci ne rade za platu ( dakle ni neto ni bruto) vec iskljucivo i samo za procenat od ture koji je obicno 10-12%. Uplacuju firme vozacima minimalac koji ili vratis gazdi ili ti ti ga odbiju od procenta. Imaju vozaci po zakonu i dnevnice za rad u inostranstvu koje ti firma uplati na racun ali samo fiktivno jer firmi das ovlascenje pa oni taj novac podignu. Dakle kao sto rekoh 900-1300€ mesecno na ruke plus prijava na minimalac za jedan veoma tezak posao pa ko voli…. A vi ne komentarisite stvari u koje niste upuceni.

  2. Boško Mandić

   Tako je Šoferčino!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike