U trendu

Tri pacijenta od 150 ispunila uslov za lečenje kubanskom vakcinom

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković izjavila je danas da se do sada toj ustanovi za lečenje kubanskom vakcinom prijavilo 150 pacijenata, a da je troje ispunilo uslove za lečenje.

Zdravković je rekla za RTS da očekuje da vakcine za lečenje karcinoma pluća u KBC Bežanijska kosa stignu sledeće nedelje i da će za 10 do 15 dana pacijenti biti vakcinisani.

„Sve informacije se nalaze na sajtu naše bolnice, a otvorili smo i posebnu telefonsku liniju gde pacijenti mogu između 12.00 i 14.00 časova da dobiju informacije“, rekla je Zdravković.

Od kada je kubanska vakcina 30. oktobra stigla u Srbiju, u tri zdravstvene ustanove u prijavljuju se pacijenti oboleli od karcinoma pluća koji su zaintersovani za tu terapiju. 

Nabavljeno je 1.680 vakcina, pa lekari moraju da odrede ko će među prvima dobiti lek. 

Onkolog Sanja Nikolić rekla je da dokumentacija za prijavu za lečenje tom vakcinom ne sme da bude starija od 30 dana.

Nikolić je rekla da kubansku vakcinu mogu da prime pacijenti sa karicinomom pluća u četvrtom kliničkom stadijumu.

Kako je RTS-u potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, kubanski lekar Kamilo Rodrigez 29. novembra dolazi u Srbiju na mesec dana, a nadgledaće početak primene terapije protiv raka pluća.

Lek se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, potom još tri puta na 14 dana, a onda po dogovoru s lekarom.

Vakcina će se davati u Institutu za plućne bolesti KCS, Institutu za onkologiju u Kamenici i u KBC Bežanijska kosa.

Rak pluća jedna je od najčešćih malignih bolesti koja pogađa stranovnike Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.