U trendu

Tri poslanika kažnjena sa 10 odsto plate

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja kaznio je danas trojicu opozicionih poslanika sa po 6.829 dinara, odnosno 10 odsto plate, zbog ometanja rada parlamenta.

Kažnjeni su dva poslanika Demokratske stranke Dragan Šutanovac i Balša Božović kao i poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović, na osnovu opomene koja im je izrečena sredinom decembra, na osmoj sednici Skupštine Srbije.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov pozvala je članove Odbora da ne glasaju za kažnjavanje Veselinovića, jer mu je kazna izrečena zbog ocene da je vlada Srpske napredne stranke štetočinska, a ne zbog ometanja reda na sednici.

Jerkov je izrazila nezadovoljstvo time što se, kako je rekla, opomene dele na čudnovat način i što neke od njih „nestaju“, kao u slučaju poslanika SDS Marka Djurišića kome je kazna prvo bila izrečena, a potom i povučena.

Predsednik Odbora Zoran Babić odgovorio joj je da je to telo dobijalo informacije o povlačenju kazni i da samo postupa po izveštajima zamenika sekretara parlamenta.

Babić je dodao da je u prošlom, devetom sazivu parlamenta postojala proporcija u kažnjavanju poslanika, za razliku od prethodnog „kada je neko drugi vodio parlament i državu“, a kada su uglavnom kažnjavani poslanici opozicije.

Na taj Babićev komentar Jerkov je dodala da je to možda bilo zato što su se „valjali po zemlji i čupali mikrofone“.

„Ni kao mali se nisam valjao po zemlji“, rekao je Babić i poručio da nije glasao iz Bodruma i Atine kao neki.

Članovi Odbora predložili su parlamentu da konstatuje prestanak mandata preminulom poslaniku PUPS-a Milanu Koraću.

Na sednici je data saglasnost da zamenik sekretara parlamenta Srdjan Smiljanić obavlja i funkciju sekretara RIK-a, zamenik sekretara RIK-a Veljko Odalović funkciju generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Žarko Milićević dobio je odobrenje da bude član Odbora za javni nadzor nad obavljanjem revizije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar