najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tri škole u Čačku odbile prosvetne inspektore

Profesori tri srednje škole u Čačku odbili su danas da prime prosvetne inspektore Školske uprave, zbog čega pre podne nastava nije održana u Gimnaziji i Mašinskoj školi, dok je u Ekonomskoj školi nastava održana, ali bez prisustva prosventih inspektora.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak (SOČ) Vladimir Adžić rekao je agenciji Beta da je za sutra u osam časova zakazan protest prosvetnih radnika ispred čačanske Gimnazije u znak podrške prosvetnim radnicima koji su danas odbii da prime inspektore.

Adžić je rekao da je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji je SOČ član, prošle godine donela odluku da se prosvetni inspektori ne primaju na nastavu i da je SOČ jedini ostao dosledan toj odluci.

„Ove tri škole ostale su kao ‘poslednji Mohikanci’ na braniku prosvete, dosledno braneći dostojanstovo profesije. U pitanju je sukob mišljenja – nas koji smo svakodnevno u učionicama i njih koji vode sistem obrazovanja iz Minstarstva prosvete“, rekao je Adžić.

Prema njegovim rečima, nadzor nazvan „eksterna evaluacija“, koji sprovode prosvetni inspektori, ponižavanje je struke, profesora i učenika, „namet“ obrazovne administracije kao „deo nekih projekata“, uz ocenu da ne doprinosi kvalitetu nastave.

„Ovo je osveta ministra prosvete čačanskim profesorima zato što su štrajkovali, jer dva dana pre kraja školske godine za maturante on šalje prosvetne inspektore. Ministar je prošle godine prilikom posete Čačku obećao da će promeniti eksternu evaluaciju za koju je i sam rekao da nije dobro osmišljena, ali to nije uradio“, rekao je Adžić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike