U trendu

Tri stranke bojkotuju izbore u Beloj Palanci

Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS) i Liberalno demokratska partija (LDP) najavile su danas da će bojkotovati lokalne izbore u Beloj Palanci, zakazane za 18. septembar, zbog kako se u zajedničkom saopštenju navodi, kršenja zakona prilikom imenovanja Privremenog organa te opštine i Opštinske izborne komisije (OIK).

Te stranke su u saopštenju navele da Privremeni organ Opštine Bela Palanka ne odražava stanje prethodne lokalne skupštine već ga čine samo predstavnici Srpske napredne stranke (SNS).

„Takav Privremeni organ ne imenuje Opštinsku izbornu komisiju u skladu sa Zakonom, već prećutno zadržava staru, tako da apsolutnu većinu u komisiji čine predstavnici jedne stranke, odnosno SNS-a, čime na najgrublji mogući način krše Zakon“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da OIK onemogućava gradjane da se blagovremeno informišu i u roku podnesu prigovor na nepravilnosti jer ne objavljuje svoje odluke na sajtu opštine ili na oglasnoj tabli, ne sprovodi presude Upravnog suda i ne donosi Uputstvo za sprovodjenje izbora za lokalne odbornike.

„OIK propušta da donese Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku sprovodjenja za odbornike SO Bela Palanka, propušta da sprovede poništaj rešenja o proglašenju izborne liste SNS-Aleksandar Vučić. Prave se fantomske i fiktivne grupe gradjana na kojima su naprednjaci a koje služe da se zavara javnost ne samo u Beloj Palanci već i u Srbiji da su izbori legalni i legitimni“, piše u saopštenju.

Na sednici Opštinskog odbora SDS u Beloj Palanci početkom juna jednoglasno je doneta odluka da ceo Opštinski odbor ove stranke, na čelu sa predsednikom Goranom Miljkovićem, predje u Srpsku naprednu stranku (SNS).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.