U trendu

Tribina o bezbednosti u saobraćaju za učenike sa Palilule

BEOGRAD – Beogradska opština Palilula organizovala je danas tribinu o bezbednosti u saobraćaju za srednjoškolce, u nameri da upravo one koji su najbliži dobijanju vozačke dozvole posavetuje kako bi trebalo da se ponašaju kao budući vozači.

Načelnik saobraćajne policije Beograda Dragan Bogosavac kaže da je policija ostvarila pomake u bezbednosti u saobraćaju na beogradskim ulicama, dodajući da je drastično pao broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, koji je sada, ističe, ispod 100.

„Pre desetak godina taj broj je bio oko 200 poginulih lica godišnje. Osim toga, smanjen je i broj stradalih pešaka, smanjen je broj lica koja su zadobila povrede, tako da postoje pozitivni trendovi kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. Međutim, dokle god imamo stradala lica u saobraćaju, ne možemo biti zadovoljni“, rekao je Bogosavac u izjavi novinarima.

Prema njegovim rečima, da bi ti rezultati u budućnosti bili još bolji neophodno je raditi sa mladima, dodajući da je edukacija mladih najbolja investicija koja će od njih napraviti bolje učesnike u saobraćaju.

Primećuje da su se u poslednje vreme mnogi pojedinci, organizacije i lokalne i državne institucije uključile u kampanje koje imaju za cilj povećanje svesti o bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Član veća GO Palilula Stanko Gujaničić kaže da je današnja tribina samo jedna u nizu koju ta opština organizuje u cilju bezbednosti u saobraćaju.

„Opština svake godine izdvaja sredstva za projekte posvećene bezbednosti u saobraćaju. Pre svega smo fokusirani na najmlađe naše sugrađane to su predškolci, đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a ustanovili smo da je bitno i značajno raditi na edukaciji dece iz srednjih škola“, ukazao je Gujaničić.

Dodaje da su upravo oni najbliži dobijanju vozačke dozvole i ulasku u saobraćaj, te je neophodno, kaže, da steknu saobraćajnu kulturu.

Govornica na tribini, voditeljka Dea Đurđević, koja je u saobraćajnoj nezgodi teško povređena, u izjavi novinarima kazala je da će srednjoškolcima govoriti o tome kako je kada neko doživi tešku saobraćajnu nesreću i kako posledice te nesreće utiču ne samo na povređenog, nego i na njegovu porodicu.

„Ne bih volela da budu ni na mom mestu, ni na mestu onoga ko je izazvao tu saobraćajnu nezgodu, jer taj događaj i jedne i druge prati ceo život na različite načine“, rekla je Đurđević.

Dodaje da ni ona nije bila svesna koliko je saobraćaj opasan, ne samo za vozače, već i za pešake, jer je ona, ističe, nesreću doživela kao pešak.

Kaže da će mladima poručiti da se „svuda može stići ako se poštuju pravila“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar