U trendu

Turisti bi bolji smeštaj, više menjačnica, javni toalet..

Jagodinu je prošle godine posetilo 400.000 turista, ali turistički poslenici ukazuju da to interesovanje ne prati adekvatan smeštaj u gradu.

Turistički radnici ističu da je izgradnjom Akva parka, Zoo-vrta, Muzeja voštanih figura, šoping-centra i ostalih sadržaja, Jagodina je poslednjih godina postala zanimljiva turistima tokom cele godine.

Kako se, međutim, navodi u izveštaju Upravnog odbora Turističke organizacije grada, turisti se žale i na nedovoljan broj menjačnica i bankomata, zatim na neprimanje čekovnih kartica, loš taksi prevoz, manjak putokaza na srpskom i engleskom jeziku i na nedostatak javnih toaleta.

U tom izveštaju, koga je potpisala predsednik turističke organziacije Vesna Ostojić, „rast i razvoj turističke destinacije Jagodine, nisu adekvatno pratili smeštajni kapaciteti“.

Problem smeštaja posebno je izražen posle zatvaranja hotela „Jagodina“, najlepšeg na „Koriodoru 10“ od Beograda do Niša, i vikendom kada je i najviše turista.

„Turisti su se žalili i na visoku cenu soba u odnosu na opremljenost i kategoriju i visoku cenu hotela, za ono što nude“, stoji u izveštaju.

„Mali je broj smeštajnih kapaciteta koji bi zadovoljili potrebe prvenstveno tranzitnih turista, kao i činjenica da smo destinacija koja prima đačke ekskurzije, koje su izuzetno nezahvalna kategorija za smeštaj, a u Jagodini su ekskurzije i najzastupljenije“, stoji u izveštaju.

Problem smeštaja najviše je bio izražen kada je reč o stranim tranzitnim turistima, prvenstveno grupe iz Poljske, Estonije i Češke.

Prema evidenciji Turističke organizacije grada, „Jagodina raspolaže sa 691 ležajem u hotelima, restoranima sa konačištem i kategorisanim apartmanima, od čega je 200 postelja U Domu učenika“.

U Jagodinu leti turisti dolaze najviše zbog Akva parka i bazena, kojih je šest, a jedan je olimpijskih razmera, a u proleće i jesen, najviše je školskih ekskurzija.

Turistička organizacija predlaže da se cene ove godine ne povećavaju, i najavila je, da će konkurisati kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija „po projektima, uglavnom za razvoj infrastrukture u delu obnove i rekonstrukcije izletišta, za izgradnju javnog toaleta i obnavljanje turističke signalizacije“.

U izveštaju se navodi da su, kada je reč o pozitivnim primerima, gosti hvalili to što svi mladi koji rade u turizmu Jagodine „govore engleski, opušteni su i ljubazni prema strancima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar