U trendu

Turska može da pomogne u sporu islamskih zajednica u Srbiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u susretu sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom da se Srbija ne meša u odnose dve muslimanske zajednice u Srbiji, ali da Turska može da doprinese da se taj problem izgladi.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Nikolić je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Turskom, „posebno zato što na delu teritorije ima gradjane islamske veroispovesti koji imaju posebne veze sa Turskom“.

On je pozvao turske investitore da ulažu u Srbiji i dodao da Turska „može da pomogne da se razvije deo Srbije sa pretežno muslimanskim stanovništvom“.

Davutoglu je rekao da je Srbija za Tursku „velika i važna zemlja“ što je pokazao i činjenicom da je treća zemlja koju je posetio od kada je postao premijer, navodi se u saopštenju.

On je pozvao predsednika Srbije da pomogne Turskoj u rešavanju spora sa Rusijom zbog obaranja ruskog aviona, rekavši da Ankara želi normalne odnose sa Moskvom.

Nikolić je rekao da Srbija, kao i Turska, želi da bude punopravan član EU, da uskladjuje svoje propise sa standardima EU, ali da „ima svoji ponos koji ne može utopi u neopravdane i pravno neutemeljene zahteve“.

Govoreći o Kosovu, Nikolić je rekao da Srbija „pregovara sa Prištinom i ulaže maksimalne napore da svi građani na Kosovu i Metohiji žive u miru i stabilnosti“ i da „taj napor treba da pomognu svi na otvoren i transparentan način“.

On je dodao da je za Srbiju „posebno bolno kad njeni prijatelji promovišu nezavisnost Kosova“, dodajući da tu misli i na Tursku.

Davutoglu je pozitivno ocenio pregovore Beograda i Prištine, izrazivši spremnost da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

U razgovoru sa predsednikom Srbije on je naglasio da je privredna saradnja Srbije i Turske prioritet i da će se dobri odnosi dve zemlje pozitivno odraziti na veliki broj zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar