U trendu

Tužilac osporio alibi Ivanovića i četvorice Srba

Tužilac Romulo Mateuš izjavio je danas da smatra da su optuženi lider Gradjanske inicijative Srbija demokratija pravda Oliver Ivanović i četvorica Srba krivi za dela koja im se stavljaju na teret, da nemaju alibi i da im svedoci nisu kredibilni.

Ivanović je optužen za ratni zločin nad civilima tokom 1999. i 2000. godine, dok se ostala četvorica Srba terete da su odgovrni za smrt više Albanaca 3. februara 2000. godine.

Mateuš je na iznošenju završne reči u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici rekao da izjava Olivera Ivanovića  da je svakodnevno morao da ide na posao u „Feronikal“, nije alibi, a ni rokovnici koje je ispisao u to vreme  a predali su ih njegovi advokati ne mogu biti dokaz.
 
Tužilac je tokom završne reči citirao izjave više svedoka optužbe koji su opisivali gde su i kada videli Ivanovića. Pomenuo je četiri različite uniforme u kojima su ga navodno videli  tokom dešavanja obuhvaćenih prvom tačkom optužice kada je u ulici Miladina Popovića u južnom delu Mitrovice ubijeno 20 Albanaca.

Mateuš je kazao da je „Oliver Ivanović bio pripadnik vojnih i paravojnih formacija, da je osnovao i bio lider „Čuvara mosta“ i Srpskog nacionalnog veća.

Povezao je Ivanovića sa događajima i iz druge tačke optužnice koja se odnosi na nemire 3. februara u severnom delu Kosovske Mitrovice kada je posle eksplozije bombe u kafiću „Belami“ i povređivanja više Srba došlo do nemira i ubistva nekoliko Albanaca.

Za optuženog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića rekao je da bio na čelu MUP-a , bio je lider bivšim radnicima a kasnije i oficir za vezu sa Kforom.

U više navrata tužilac se pozivao na iskaze zaštićenih svedoka „X“ i „Y“, koji su potvrdili da su MUP i Čuvari mosta blisko sarađivali. Osporio je i Delibašićev alibi, ali i kredibilitet svedoka odbrane.

I za ostalu trojicu optuženih advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojišu Vujačića i
profesora Aleksandra Lazovića rekao je da su krivi i da su odgovorni za dela iz optužnice.

Za svu petoricu zatražio je da budu kažnjeni u skladu sa zakonom.

I advokat oštećenih Burhan Mađuni složio se sa optužbama javnog tužioca i zatražio da se njegovim klijentima nadoknadi šteta.

Suđenje će biti nastavljeno u sredu kada će završnu reč dati advokati odbrane Olivera Ivanovića a u četvrtak advokat  Dragoljuba Delibašića Miodrag Brkljač.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.