U trendu

Tužilaštvo traži od KV veća da se izjasni o nastavku postupka Srebrenica

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je predlog da se spisi predmeta „Srebrenica“ koji je nedavno prekinut zbog odbacivanja optužnice, dostave krivičnom vanraspravnom veću Višeg suda u Beogradu koje bi odlučilo o nastavku krivičnog postupka, objavljeno je danas na sajtu Tužilaštva.

Tužilaštvo je juče dopisom predsednika Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu obavešteno da je zahtev za nastavak krivičnog postupka protiv osmorice optuženih za ratni zločin u Srebrenici jula 1995. godine, koji je podnet 17. jula, nepotpun.

U obrazloženju odluke Odeljenja za ratne zločine Višeg suda tada je navedeno da zahtev koji je glavna tužiteljka podnela sudu nepotpun, jer nije dostavljen akt na osnovu kojeg je moguće nastaviti postupak.

Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu može da usvoji ili odbije zahtev Tužilaštva za ratne zločine. O zahtevu će odlučivati veće sastavljeno od troje sudija.

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je 13. jula da je odbacio optužnicu u slučaju „Srebrenica“ protiv osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca, kojima se sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Kako je rečeno, optužnica je odbačena jer u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom prestao mandat.

Optužnica za Srebrenicu je podignuta 21. januara 2016. godine.

Dotadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević penzionisan je krajem 2015. godine, a nova tužiteljka Snežana Stanojković izabrana je na tu funkciju sredinom maja ove godine.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Srebrenici odbačenom optužnicom obuhvaćeni su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine oni su zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar