U trendu

U 19 opština u Srbiji 1.100 beba više nego prošle godine

U prva dva meseca 2017. godnine u 19 opština u Srbiji rodjeno je 1.100 beba više nego u istom periodu prošle godine, što su ohrabrujući podaci posle demografski crne 2016. godine, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografsku i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović.

Djukić Dejanovi rekla je za RTS da je za pravu sliku situacije ipak potreban perodi od šest meseci, što znači da iako su podaci prva dva meseca ohrabrujući, treba sačekati još četiri.

„Nije bilo velikih istorijskih, društvenih i tektonskih promena, promenilo se razmišljanje ljudi koji su potencijalni roditelji … To je uticalo delimično na ljude, ne možemo analizirati samo dva meseca od cele godine, ali ne možemo negirati da mere, posebno u nekim jedinicama lokalne samouprave gde je menadžment zaista radio, nisu stimulativno delovale na ljude“, rekla je ministarka.

Djukić Dejanović je podsetila na konkurs za pilot-projekte za jačanje populacione politike koji je otvoren do 25. maja, kao i na činjenicu da je u tu svrhu izdvojeno 130 miliona dinara.

Prema njenim rečima, pravo da učestvuju imaju sve opštine koje u budžetu imaju predvidjena sredstva za mere podrške porodici ili podsticanje radjanja i da imaju telo zaduženo za pitanja demografije.

Djukić Dejanović je rekla da je razgovarala sa predsednicima opština, objasnila da oni koji mogu prate demografsko-populacione parametre i da će opštine koje se bave promocijom i koje su investirale u ovo pitanje imati prednost.

Pomoću tih projekata, kako je dodala, budući roditelji imaće više znanja, lakše će uskladiti radno vreme i imaće bolje uslove za odgoj dece.

„Ima 30 opština, tj. predstavnika koji su se javili da bi se informisali o uslovima konkursa. Uočili smo kroz obilazak opština, da Vojvodina, Beograd, Centralna Srbija i jug zemlje imaju specifičnosti i svaka od ovih regija biće u programu. Znamo koliko imamo novca, ako bude četiri opštine, jedna najviše dobija 32 miliona dinara“, rekla je ministarka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.