U trendu

U Aleji zaslužnih građana sahranjen Bata Živojinović

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu danas je sahranjen doajen jugoslovenske i srpske kinematografije Velimir Bata Živojinović.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice, supruga Lula, okružena unucima i kćerkom pred kovčegom ispred Crkve svetog Nikole na Novom groblju.

Takođe, poslednje zbogom Živojinoviću došli su da odaju brojne kolege glumci i prijatelji iz sveta filma, političari, predstavnici kineskog diplmatskog kora u Srbiji, brojni umetnici i građani.

„Krali smo zanat od tebe, Bato, i ja ti se izvinjavam što nismo više, a ti si znao da to delim s narodom isto kao i ti“, rekao je kroz suze glumac Milorad Mandić Manda u svom oproštajnom govoru.

„Ovo je godina glumaca, možda je budžet onog gore ministra kulture mnogo veći kad mu treba tolika podela. I prenesi im da su još živi“, poručio je Manda.

Kroz suze i jecaj svoj pozdrav Živojinoviću poslala je i glumica Danica Maksimović, koja je poručila:

„Mnogo ti hvala, imao si se rašta i roditi“.

„Odlazis u legendu, dragi učitelju, zadnji u koloni, kao na silu, pre ođavne špice“, izgovorio je glumac i reditelj Radoš Bajić, pobrojavši uz ime Bate Živojinovića sva velika glumačka imena koja su već otišla u legendu.

Vidno potresena glumica Radmila Živković, kuma Živojinovića, poručila je svom prijatelju da ga svi vole i da će se jednog dana ponovo videti.

Živojinović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, tik uz mesto svog kolege Dragana Nikolića.

Održana komemoracija u čast Bate Živojinovića

Na komemoraciji u Skupštini Beograda od legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića oprostile su se njegove kolege, opisujući njegovu karijeru kao nedostižnu i neuporedivu.

Na komemoraciji, kojoj je prisustvovala i porodica Živojinovića, koji je u nedelju preminuo u 83. godini, od Bate Živojinovića oprostili su se i brojni ministri Vlade Srbije, gradski funkcioneri i javne ličnosti.

Nakon minuta ćutanja, usledilo je podsećanje na bogat stvaralački opus Bate Živojinovaća, uz ocenu da je on svojim ulogama „sebi obezbedio večni život“.

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da je Živojinović odigrao više od 300 uloga u filmovima i TV serijama i da su se svi pitali kako je to uspevao da postigne.

„Bata je snimao više od 10 filmova godišnje u svim republikama bivše jugoslavije i na jezicima svim naših naroda i narodnosti“, kazao je Zelenović.

On je podsetio i na manje poznatu činjenicu da je Bata Živojinović na početku svoje karijere odigrao i brojne uloge u Beogradskom dramskom pozorištu i da je tada pozorište stavljao ispred filma.

Filmski kritičar Božidar Zečević ocenio je da je veličina talenta Bate Živojinovića bila takva da je svaka uloga koju odigra, bez obzira na njenu veličinu, bila glavna, pa makar imala i samo jednu rečenicu.

„On je svesno prenebregao veliku svetsku karijeru koja mu se nudila“, kazao je Zečević i istakao da je reč o najvećem glumcu u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji od kada ona postoji.

Od Bate Živojinovića oprostio se i njegov prijatelj iz iz detinjstva, pozorišni reditelj Strahinja Rodić. Bata i on su zajedno pohadjali državnu glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije i zajedno polagali prijemni na Akademiji dramskih umetnosti – Bata se odlučio za glumu, a on za režiju.

„Jedna od velikih želja, zbog koje se, izmedju ostalog i odlučio da upiše glumu bila je da igra u vesternima. Bata je to i ostvario u brojnim evropskim filmskim produkcijama“, podsetio je Rodić.

U ime glumaca od Bate Živojinovića se oprostio Lazar Ristovski, koji ga je opisao kao „filmskog viteza“ i „večitog dečaka“.

„Taj večiti dečak bio je i veliki profesionalac, koji je svima želeo da pomogne i rediteljima i glumcima i statistima“, rekao je Ristovski.

On je ispričao i anegdotu kada je Živojinović nakon 50 pokušaja da se snimi jedna scena u kojoj je trebalo da dobije šamar statistu zamolio da ga ne štedi, nego da ga „udari kao neprijatelja, pa da završe to mučenje“.

Velimir Bata Živojinović biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju u 13 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar