U trendu

U Babušnici održana peta Vurdijada

Manifestacija koja okuplja izlagače i ljubitelje proizvoda od cedjenog mleka „Vurdijada“, održana je danas u Babušnici, a prvo mesto u pripremanju vurde osvojila je Snežana Savić iz tog grada.

Na toj gastronomsko-turističkoj manifestaciji umeće u pripremanju vurde pokazala su 42 proizvodjača, dok se 45 takmičara nadmetalo u pripremanju jela nacionalne kuhinje. Gostiju i izlagača bilo je i iz Bugarske i Makedonije.

Drugo mesto u pripremanju vurde pripalo je Evici Stojčić iz Draginca kraj Babušnice, a treće ekipi Udruženja „Mladi stočar“ iz Babušnice.

Dodeljene su i tri nagrade za pripremu jela nacionalne kuhinje. Prvu nagradu dobio je Čpija Jon iz Preševa, drugu Udruženje niških domaćica, a treću Ljubinka Stanišić iz Niša.

„Vurdijadu“ je organizovala Turistička organizacija Babušnice uz podršku opštine Babušnica sa ciljem da se ovaj autentični proizvod zaštiti i nadje svoje mesto na tržištu Srbije.

„Za kilogram vude potrebno je 10 litara mleka. Pripremila sam vurdu sa tucanom paprikom i susamom. Sve što proizvedem to se i proda, a nagrada je podstrek da je pravim i dalje“, rekla je pobednica „Vurdijade“ Snežana Savić.

Predsednik žirija, autor TV emisije „Gastronomad“ Nenad Gladić Lepi Brka, rekao je da je prvi put prisustvovao manifestaciji i da se lično uverio u kvalitet babušničke vurde, specijaliteta tog kraja.

„Specifična je po ukusu i svaki majstor ima svoju tajnu u njenoj prirpemi. Dobro je što Babušnica ima ovakav dobar proizvod, ali je pitanje da li može dovoljno da proizvede“, kazao je Gladić.

Direktor Turističke organizacije Babušnice (TOB) Milan Stamenković podsetio je da je pre četiri godine na prvoj „Vurdijadi“ učestvovao mali broj proizvodjača.

„Od tada do danas napravili smo veliki pomak, ne samo po povećanju broja proizvodjača, nego i sve većem broju posetilaca“, kazao je Stamenković.

On je rekao da se vurda decenijama proizvodi u babušničkom kraju, i da je već brend i prepoznatljiva ne samo u Srbiji nego i u inostranstvu.

„Želimo da je sačuvamo. Žene ovog kraja je prave sa puno ljubavi. Reč je o mlečnom proizvodu vrhunskog kvaliteta. Sve što se proizvede proda se širom Srbije“, kazao je Stamenković.

Predsednik opštine Babušnica Dragan Vidanović ukazao je da je „Vurdijada“ jako važna za poljoprivredne proizvodjače koji od prodaje vurde mogu da zarade.

„Prodajom mlečnih proizvoda mogu da zarade jer tržišta za vurdu ima. Mi ćemo pomoći povećanju stočnog fonda kako bi bilo sve više proizvodjača vurde“, kazao je Vidanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.