U trendu

U Beogradu o jačanju civilnog društva u regionu

 Nacionalna konferencija u okviru projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezani Zapadnu Balkan, danas je održana u Beogradu.

Izvršna direktorica Centra za istraživanje i kreiranje politika iz Skoplja Marija Ristevski je rekla da se projekat SMAERT Balkan sprovodi u šest zemalja Zapadnog Balkana i da je njegov cilj da osnaži civilno društvo i da ojača demokratiju.

Ristevski je rekla novinarima i da je cilj projekta „podržavanje evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana“, kao i da se obezbedi stabilnost i bezbednost regiona.

„Projekat će se implementirati u naredne četri godine i obuhvatiće gradjenje kapaciteta organizacija civilnog društva, njihovo umrežavanje… i finansijsku podršku koju je obezbedilo Mnistarstvo spoljnih poslova Norveške“, rekla je.

Prema njenim rečima, podrška je veća od 14 miliona evra koji će biti raspodeljeni na 450 grantova za organizacije civilnog društva i medije u regionu.

Direktorica Centra za promociji civilnog društva iz Sarajava Aida Daguda je rekla da je današnji skup u Beogradu poslednji u nizu okupljanja koje su ranije organizovani u regionu, u cilju uspostavljanja projekta SMART Balkan.

Izrazila je očekivanje da će taj projekat imati veliki uticaj da civlno društvo u regionu bude jače i efekasnije.

Ocenila je da situacija i u pojedinačnim zemlajam i u celom regionu veoma teška i zbog političkih preveranja i geoplitičkih kriza

Smatra da će taj projekat doprinet stabilnosti a da će civlno društvo zauzeti mesto koje i treba da ima.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Gordana Čomić je rekla da civilno društvo na teritoriji Zapadnog Balkana ima većih problema nego civilno društvo u razvijenim demorkatijama.

Prema njenim rečima, razlozi za to su nedostatak kulture dijaloga, nerazumevanje neophodnosti uloge civilnog društva u donošenju javnih politika, …

Rekla je da skupovi poput ovog treba da posluže da se preskoče te velike prepreke i da izvrši i pritisak na javne vlasti da uvažavaju ulogu civilnog društva.

„Najvažnije je da razvijemo dijalog o zajedničmim temama jer nam je istorija zajednička a problemi slični i želimo da živimo u slobodnim i razvijenim društvima gde se poštuje vladavina prava, mišljenje pojedinca i slobodu medija“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.