najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Beogradu otvoren Festival nauke

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Festival nauke čiji je cilj da predstavi, objasni i promoviše nauku na način koji je blizak i jasan svima.

Festival se ove godine prvi put održava na Beogradskom sajmu i trajaće do 6. decembra. Tokom proteklih osam godina srpski Festival nauke postao je najveći naučni dogadjaj u regionu jugoistočne Evrope.

Na Festivalu će učestvovati više od 52 naučno-obrazovne institucije, oko 15 gostiju iz inostranstva i 600 mladih naučnika i demonstratora.

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Djordjević rekao je danas da se čini da je Sajam pravo mesto za održavanje “ovog grada nauke”.

“Festival nauke danas doživljava specifičan preporod na koji sam ponosan, jer je prvi put na ovakvom mestu. Hteo je da rizikuje, da proba nešto drugačije i da izadje iz centra grada i rizikuje sa centrom grada koji je razne druge manifestacije ugostio tokom niza godina”, naveo je on.

Djordjević je rekao da će svako ko dodje na Festival nauke moći da bude “di-džej sopstvenog iskustva”.

Američki neuronaučnik Greg Gejdž ocenio je da su vrlo “uzbudljiva” vremena za nauku, naročito kada je reč o neuronauci koja je neistraženo polje.

On je objasnio da je počeo da radi kao inženjer u jednoj tehnološkoj kompaniji i da je potom odlučio da napusti posao i postane neuronaučnik.

Direktorka Festivala Ana Jovanović poželela je dobrodošlicu svim učesnicima i gostima Festivala nauke.  Ona je ocenila da će Festival “biti jedna divna naučna avantura”.

Sajam nauke je zvanično otvorila učenica OŠ “Sveti Sava” iz Mladenovca Ana Vidosavljvić, koja je i učesnica Festivala u okviru programa “ekspert tinejdžeri”.

Festival se ove godine održava pod sloganom “Čuda su svuda”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike