U trendu

U BG vrtićima u februaru oko 640 zaražene dece

BEOGRAD – Beogradski vrtići u februaru beleže oko 640 zaražnih mališana, a prema rečima gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavka Gaka, simptomi kod njih su slabi ili ih nema.

Gak je ukazao da je to značajan pad broja zaražene dece u odnosu na decembar i januar, i istakao da je u februaru potvrđeno 50 odsto manje zaraženih među zaposlenima u odnosu na januar ove godine.

„Sa 1.200 u januaru na oko 650 zaraženih zaposlenih u februaru ukazuje na značajan pad broja zaraženih Kovidom“, rekao je Gak za Tanjug i dodao da je situacija u vrtićima stabilna.

On je rekao da je dolaznost dece u februaru u odnosu na januar veća – više od 50 odsto, što je, kako kaže, očekivano za ovaj period godine.

Gak je naglasio da su vrtići bitni za privredu naše zemlje i istakao da, uz dobru organizaciju posla i požrtvovanost kadra, nijedan objekat nije morao da se zatvori u vreme pandemije.

Na pitanje da li trenutno imaju problema sa manjkom kadra, on je rekao da je zahvaljujući projektu saradnje sa privatnim predškolskim ustanovama iz 2015. godine Biro za nezaposlene gotovo prazan, te da se taj kadar brzo angažuje u nekoj predšolskoj ustanovi.

„Proširili smo kapacitete državnih vrtića. Nekada su potrebne zamene kadra, ali nemamo problema sa broj zaposlenih. Funkcioniše sve na pravi način“, naglasio je Gak.

On je još jednom apelovao na zaposlene da se odazovu pozivu za vakcinaciju i dodao da je u decembru bilo oko 57 odsto zaposlenih vakcinisano.

Beograd ima 302 objekta predškolskih ustanova, sa ukupno 80.000 mališana, od kojih je u državnim 58.000.

„Grupe i u ovakvim okolnostima epidemije nisu prekomerne, a mere u vrtićima ostaju i dalje na snazi“, poručio je Gak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.