U trendu

U CG uhapšeno 20 ljudi iz Srbije

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović potvrdio je danas da je prethodne noći uhapšeno 20 osoba iz Srbije, dok se za jednim licem traga, a zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo terorizam.

Oni su, kako se sumnja, uÅ¡li u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oruÅŸje, a potom da večeras izvrÅ¡e napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike drÅŸavnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke drÅŸavne zvaničnike.

Zbog interesovanja „svih medija“, Stojanović je reÅ¡io da se oglasi pisanom izjavom u kojoj potvrđuje hapÅ¡enje, saopÅ¡tilo je Ministarstvo unutraÅ¡njih poslova Crne Gore.

„Tačno je da su sluÅŸbenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog drÅŸavnog tuÅŸilaÅ¡tva, a postupajući shodno operativinim i obaveÅ¡tajnim podacima kojima je policija raspolagala, liÅ¡ili slobode 20 lica, drÅŸavljana Srbije, dok se za jednim licem, takođe drÅŸavljaninom Srbije, traga“, ističe se u izjavi.

Dodaje se da su ta lica osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

Uprava policije je u vezi navedenog događaja, shodno proceduri, uputila tuÅŸilaÅ¡tvu informaciju koja je planirana za javnost, kaÅŸe se u pisanoj izjavi direktora crnogorske policije.

BivÅ¡i Å¡ef Åœandarmerije Bratislav Bata Dikić i joÅ¡ najmanje 15 osoba uhapÅ¡eno je prethodne noći u Crnoj Gori, pod sumnjom da su , kako javlja televizija PinkM, planirali da danas, tokom parlamentarnih izbora u toj zemlji, izvedu terorističke akcije, izazazovu oruÅŸane sukobe, pa čak i likvidacije.

Grupa je na osnovu dogovora sa pojedincima iz jedne političke grupacije planirala te terorističke akcije, navodi PinkM ne navodeći druge detalje.

Prema nezvaničnim informacijama te televizije, na čelu grupe, koja je sa sobom u Crnu Goru unela i veliku količinu oruÅŸja i eksploziva, nalazi se bivÅ¡i smenjeni Å¡ef Åœandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić, preneo je sajt Pinka.

Stojanović je izjavio, u četvrtak 13. oktobra povodom odrÅŸavanja izbora nakon kolegijuma sa čelnicima policije u kampu na Zlatici, da prema operativnim saznanjima postoji mogućnost izazivanja nereda i eventualne eskalacije nemira.

Stojanović je, kako prenose podgorički mediji, saopÅ¡tio da su sluÅŸbenici Uprave policije spremni da odgovore svim bezbednosnim izazovima.

„Policijski sluÅŸbenici će stoga odlučno, profesionalno i zakonito delovati u cilju sprečavanja pokuÅ¡aja činjenja ili vrÅ¡enja bilo kakvog delikta. SluÅŸbenici policije će, u komunikaciji sa nadleÅŸnim tuÅŸilaÅ¡tvima i sudovima za prekrÅ¡aje, blagovremeno delovati kako bi svako lice koje eventualno bude izazvalo incidente ili na bilo koji način bude krÅ¡ilo zakon u vreme pre, tokom trajanja i nakon izbora, bilo efikasno procesuirano za učinjeni delikt“, rekao je tada Stojanović.

On je naglasio da je na kolegijumu, kojem su prisustvovali načelnici centara i odeljenja bezbednosti, rukovodioci regionalnih centara granične policije i komandanti SAJ-a i PJP, sačinjen plan za odrşavanje stabilnog ambijenta za nesmetano odvijanje izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.