U Crkvi svetog Marka služen pomen žrtvama Oluje

Pomen žrtvama hrvatske vojno-policijske oružane akcije „Oluja“ 1995. godine služen je danas u Crkvi svetog Marka u Beogradu, u prisustvu brojnih Srba izbeglih iz Hrvatske, ali i mladih koji su rodjeni u izbeglištvu.

Pomen je služilo vikar patrijarha Irineja, vladika Arsenije sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Krajišnici koji žive u Srbiji izrazili su nezadovoljstvo odnosom Hrvatske prema njihovim imovinskim i ljudskim pravima dok je predsednik Saveta Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio u izjavi novinarima da ta država i dalje vodi antisrpsku politiku.

Pre 22 godine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ iz svojih domova proterano je više od 200.000 krajiških Srba, po podacima Komesarijata za izbeglice čiji predstavnici su i danas bili u Crkvi svetog Marka.

Bežeći u koloni dugoj desetine kilometara preko Bosne i Hercegovine ka Srbiji, stradalo je ili se vodi kao nestalo, više od 2.000 ljudi, naveo je taj komesarijat.

Od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbeglice iz Hrvatske ima još oko 19.000.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike