U Doktorovoj kuli obeleženo 157 godina psihijatrije u Srbiji

BEOGRAD – U „Doktorovoj kuli“ u Višegradskoj ulici danas je otvaranjem izbožbe obeleženo 157 godina psihijatrije u Srbiji.

Izožba, pod nazivom „Od doma za s’uma sišavše do Klinike za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević“ uvod je u otvaranje Muzeja psihijatrije koji će se nakon rekonstrukcije „Doktorove kuće“ naći u tom objektu, izgrađenom, inače, 1824. godine.

Načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić rekla je da su prioritet Grada njegovi građani, a briga o zdravlju građana prioritet svih prioriteta. „Zato činimo sve da se poboljša njihov kvalitet života u svim oblastima i na tome ćemo insistirati i ubuduće“, navela je Pantelić. Podsetila je da su Grad Beograd, Ministarstvo zdravlja i Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ otvorili Centar za mentalno zdravlje u „Beograđanki“, kroz koji je prošlo više od 3.000 građana, od čega su se 864 prvi put obratila lekarima iz ove zdravstvene oblasti. Njima je omogućeno da pomoć potraže bez uputa, bez zakazivanja i besplatno, a ideja je da u narednom periodu budu otvorena još dva centra za mentalno zdravlje, najverovatnije na Savskom vencu i Paliluli, najavlila je Pamnetić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić istakao je da otvaranje Muzeja psihijatrije predstavlja finale sastanka o kliničkoj psihijatriji u Srbiji.

„Srpska psihijatrija predstavlja ponos zdravstvenog sistema i ovakav muzej govori da nismo postali juče, a da se nećemo zadovoljiti ni onim što imamo danas. Istorija srpske medicine počinje odavno i smatram da drugi imaju šta da nauče od nas“, poručio je Đukić.

To je potrvdio i profesor Kalifornijskog univerziteta Stiven Štal:

„Veoma je zanimljivo učiti od vas i mislim da je veoma važno da imate Muzej psihijatrije. Ovo je mesto rođenja te nauke u Srbiji i zato mi je velika čast da danas budem zajedno sa vama i da budem jedan od prvih posetilaca. Možemo da učimo jedni od drugih, a odmah vam mogu reći da se pacijenti u Srbiji tretiraju mnogo bolje nego u SAD“, rekao je Štal, koji je profesor na Kembridžu.

Autorka muzejske postavke Jelena Simić Jovanović, iz Muzeja nauke i tehnike, rekla je da će budući Muzej psihijatrije predstaviti razvoj ove medicinske nauke u Srbiji, ali da će predstaviti i istoriju ljudskih života u trajanju od više od 150 godina.

Govoreći o objektu „Doktorova kula“, Jelena Vesković iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika podsetila je da je reč o jednom od najznačajnijih spomenika kulture u Srbiji, te navela da je Zavod formirao stručni tim konzervatora koji će raditi na rekonstrukciji i revitalizaciji zdanja.

„Doktorova kula“ izgrađena je 1824. godine kao letnjikovac dr Vite Romite, Italijana koji je bio u službi kneza Miloša Obrenovića kao jedan od prvih školovanih lekara u obnovljenoj Srbiji. Od osnivanja Klinika za psihijatrijske bolesti koristi ovo zdanje, koje danas ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Izložbom u holu te zgrade kroz pet tematskih celina predstavljeni su osnivanje i značaj klinike, počeci psihijatrije u Srbiji, najzastupljenija oboljenja, nekadašnje metode lečenja, ličnosti upravnika, lekara i drugog osoblja.

Na osnovu arhivskih dokumenata, u prvom redu istorija bolesti, ličnih zapisa i pisama, predstavljene su i ličnosti pojedinih bolesnika. Po prvi put se izlažu i predmeti iz muzejske zbirke klinike, medicinski instrumenti, aparati, predmeti korišćeni u radno-okupacionoj terapiji, kao i dokumentacija, lični predmeti i rukotvorine bolesnika i pacijenata.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra, svakog dana, uključujući i dane vikenda od 10 do 17 časova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike