U trendu

U EU postoji konsenzus da se otvore poglavlja

Šef Delegacije Evropske unije u Srbije Majkl Devenport izjavio je danas da u EU postoji konsenzus da se otvore prva pregovaračka poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Devenport je na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije, predstavljajući godišnji izveštaj Evropske komisije, rekao da je došlo do napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog čega se može očekivati otvaranje poglavlja 35.

Prema njegovim rečima, načinjen je i napredak u izradi akcionih planova koji se tiču poglavlja 23 i 24, odnosno vladavine prava i borbe protiv korupcije, a napredak je postignut i u oblastima ekonomskih i strukturnih reformi.

On je istakao i da Srbija treba da nastavi da sprovodi reforme, uključujući reforme javnog sektora i administracije i ekonomičnog upravljanja.

EU je pozdravila i ulogu Srbije u unapredjenju regionalne saradnje i napore koje ulaže u bilateralne odnose, posebno kada je reč o pomirenju i dobrosusedskim odnosima, rekao je Devenport.

On je pozdravio i najave poverenice za rodnu ravnopravnosti Brankice Janković i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će nastaviti da štite i jačaju najranjivije grupe – nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom i LGBT populaciju.

Kako je dodao, u izveštaju je pozdravljeno i mirno održavanje Parade ponosa već drugu godinu za redom.

On je ukazao i na teret koji podnosi Srbija kada je reč o migrantskoj krizi i način na koji rešava te probleme.U izveštaju je naglašeno i da je Srbija važan partner u spoljnoj politici EU, kao i da uspešno predsedava OEBS-om, rekao je Devenport.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.