U trendu

U Evropi se baci 80 miliona tona hrane godiĆĄnje

BEOGRAD – Čak 20 odsto evropskog stanovniĆĄtva ĆŸivi na ivici siromaĆĄtva i nema redovne obroke, i pored toga ĆĄto se u Evropi godiĆĄnje baci 80 miliona tona hrane, izjavio je danas predsednik Evropske federacija banke hrane (FEBA) Ćœak VandenĆĄrik na konferenciji „Lideri transformacije druĆĄtva“.

„Hrana je vaĆŸna svima nama, čak joĆĄ vaĆŸnija onima koji ne mogu da je priuĆĄte. Oko 20 odsto evropskog stanovniĆĄtva ĆŸivi na ivici siromaĆĄtva, to je veliki problem naĆĄeg druĆĄtva“, istakao je VandenĆĄrik.

Kako kaĆŸe, ako Evropa hoće da bude lider u dostizanju ciljeva odrĆŸivog razvoja iz Agende 2030 UN mora da reĆĄi pitanje hrane.

„Bacanje hrane je skandal, i etički, i druĆĄtveni, skandal po pitanju ĆŸivotne sredine i privredni skandal“, poručio je VandenĆĄrik.

Dodao je da se veliki deo hrane baca i pre nego ĆĄto dođe do potroĆĄača, kao i da je bacanje hrane treći najveći zagađivač ĆŸivotne sredine.

On je napomenuo da FEBA ima veliki broj banaka hrane u 23 zemlje u Evropi, među kojima je i Srbija.

„Podelimo četiri miliona obroka dnevno. Procena je da bi od 80 miliona tona hrane mogli da povratimo godiĆĄnje 20 miliona“, rekao je VandenĆĄrik.

Napomenuo je da u Evropi ima dovoljno hrane koja je dostupna u Evropi koju treba skupiti.

„To je pitanje solidarnosti“, dodao je VandenĆĄrik.

Konferenciju „Lideri transformacije druĆĄtva“ organizuje Adriamedia grupa, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom zaĆĄtite ĆŸivotne sredine, Ministarstva za evropske integracije i Ministrstva bez portfelja za regionalni razvoj, kao i Privrednom komorom Srbije, AmC ham, Hemofarmom, Atlantik grupom i drugim partnerima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.