U trendu

U Gračanici pojedinačni slučajevi gripa, u PR četvoro umrlih

GRAČANICA/PRIŠTINA – Lekari Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Gračanici saopštili su da su u toj ustanovi zabeleženi pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija, ali da ne mogu da govore o epidemiji, dok je u Prištini od januara do danas na Infektinoj klinici registrovano 25 slučajeva gripa, od čijih posledica su preminule četiri osobe, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Direktor Infektivne klinike u Prištini Hamdi Ramadani kazao je da je od posledica gripa u sredu preminula jedna osoba, a da niko od težih slučajeva na ovoj klinici nije bio vakcinisan, iako su vakcinacija i imunizacija glavni vidovi prevencije.

„Vakcina protiv gripa je besplatna i spada u primarnu zdravstvenu zaštitu. Nijedan od ovih slučajeva nije vakcinisan i to je velika greška. Nažalost, ove godine smo imali tri slučaja sa smrtnim ishodom, dok smo juče imali i četvrti slučaj sa smrtnim ishodom“, rekao je Ramadani.

Prema informacijama iz KBC u Gračanici, broj obolelih ne ukazuje na epidemiju, ali zabeleženi su slučajevi sa simptomima sličnim gripu. U slučaju da epidemija nastupi, najugroženije kategorije biće starija lica i odojčad.

„Postoje samo pojedinačni slučajevi gripa, mada u nekim delovima Srbije imamo epidemiju gripa koji se širi intrahospitalno, putem kašljanja ili kijanja. Inače, tipično oboljenje se prepoznaje tako što bolesnik ima visoku temperaturu, kao i žestoke bolove u zglobovima i mišićima“, naveo je upravnik bolnice u Gračanici Dragan Perić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.