U trendu

U jeku smene poretka Srbija dobija nepristojnu ponudu

Uoči izbora za Evropski parlament koji će biti održani krajem maja, oko polovina država Unije ima problem i u svojim parlamentima, saglasni su gosti emisije „Svet sa Sputnjikom“ istoričar Saša Adamović i Stevica Deđanski, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i razvoj.

Deđanski kaže da su u porastu snage koje se brinu za nacionalne interese, što je često u suprotnosti sa globalnim interesima koje je poslednjih decenija nametnuo Zapad.

Dolaskom Trampa, navodi istoričar Saša Adamović, počeo je da se ruši liberalni poredak, a istovremeno je počeo da se stvara novi u kome i Srbija ima svoju šansu.

„Politika je igra na duge staze i mi ne smemo da napustimo svoj put zaštite državnih i nacionalnih interesa, ne smemo da prihvatimo njihovu igru da za sve dobijemo ništa, što nam se najčešće nudi“, kaže naš sagovornik.

Adamović dodaje da Srbija u ovom trenutku ima odlične odnose sa Kinom i Rusijom, koje oblikuju novi svetski poredak. „Tramp i Putin se bolje razumeju nego kada Tramp i Donald Tusk. To nas hrabri, ali je pred nama je još rada i jačanja odbrambenih i diplomatskih kapaciteta. Kao što je Crnjanski govorio, trebalo bi sve stvari da posmatramo sa srpskog stanovišta i ako to ispoštujemo, možemo lepo da napredujemo“, smatra Adamović. Neophodan je ozbiljan rad sa Trampovom administracijom ali ne bi trebalo da guramo prst u oko još uticajnim igračima na međunarodnoj sceni, kaže istoričar.

Sa njim je saglasan i Deđanski, koji tvrdi da imamo veoma dobru priliku da se što bolje pozicioniramo kod Trampove administracije. „Neoliberalni koncept je iza nas, više nisu sve stvari na prodaju. Postao je veoma bitan lični odnos ljudi i poštovanje međunarodnog prava. To Srbiji ide na ruku i takvu priliku ne smemo da propustimo“, kaže Deđanski.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)