U trendu

U julu 5.000 penzionera išlo na izlete u organizaciji Grada

BEOGRAD – Grad Beograd i opštine ponovo organizuju jednodnevne izlete za najstarije sugrađane ponovo mogu besplatno da obilaze Srbiju, a u prethodne tri nedelje tu mogućnost iskoristilo je oko 5.000 penzionera iz prestonice izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Stanisavljević je rekla da se izleti, posle godinu i po dana pauze, organizuju po epidemiološkim procedurama koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje.

„Organizuju se već tri nedelje i do sada je već 5.000 penzionera iz čitavog Beograda otišlo na izlete po našoj prelepoj Srbiji“, rekla je Stanisavljević koja je sa predsednikom opštine Savski venac Milošem Vidovićem ispratila grupu od 75 penzionera na jednodnevni izlet u Požarevac.

Ona je istakla da je opština Savski venac najbolja u Srbiji po procentu vakcinisanih najstarijih sugrađana i da je vakcinisano više od 99 odsto starijih od 75 godina na toj opštini, a 92 odsto starijih od 65 godina.

„To je najbolji procenat ne samo u Beogradu nego i u čitavoj Srbiji“, rekla je Stanisavljević za Beoinfo, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Izlete za penzionere organizuju gradske opštine, a seniori o destinacijama i vremenskim terminima mogu da se informišu preko svojih klubova, kol centara i samih opština.

Predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović je naveo da je ponosan na starije sugrađane koji su, kako kaže, pokazali visok stepen svesti o značaju vakcinacije i izborili su se da mogu da idu na izlete.

Kako kaže, penzioneri su tokom jula putovali u Požarevac, Ljubičevo, Smederevsku tvrđavu, uz besplatan program i ručak.

„Poziv je i dalje otvoren i za avgust, a ukoliko epidemiološki uslovi dozvole izleti će biti organizovani i na jesen“, rekao je Vidović.

Penzioneri koji su danas otišli na izlet u Požarevac obići će muzej galerije Milene Pavlović Barili, ergelu „Ljubičevo”, Smederevp i Smederevske tvrđave imati ručak u hotel „Dragović” u Smederevu.

Penzioneri mogu da se prijave za obilazak manastira, banja Ovčar, Ždrelo, Mataruške banje, zatim Lepenskog vira, Đerdapa, Rezervata Zasavica, Fruške gore, Vojvodine, Petrovaradina, Srebrnog jezera, Aranđelovca, Smedereva, Jagodine, Topole.

Plan Grada i gradskih opština je da se organizuje više od 50.000 izleta za najstarije sugrađane, a cilj je poboljšanje kvaliteta života penzionera kroz zdravo i aktivno starenje.

Tokom 2019. godine više od 90.000 seniora organizovano je odlazilo na izlete, ali je ta aktivnost obustavljena zbog epidemije virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.