U trendu

U Kumodraskoj 55 korisnika, nema velike traznje za smestajem

BEOGRAD – Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da je u Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj i dodatnom objektu na Vračaru smešteno 55 korisnika, a od početka hladnog talasa u oktobru primljeno je 14 novih korisnika.

„Nemamo preveliku količinu zahteva korisnika za smeštajem. Trenutno nemamo nijedan zahtev na čekanju“, rekla je Stanisavljević za RTS, prenosi Beoinfo.

Ona je dodala da je u 2021. godini zbrinuto 89 korisnika, dok su centri za socijalni rad omogućili trajni smeštaj za 39 osoba.

Prošle godine je na smeštaju bilo 196 korisnika, dok su, objašnjava, u vreme kada prihvatilište nije radilo, centri za socijalni rad sa privatnim domovima i drugim ustanovama uspeli da zbrinu sve kojima je bila potrebna pomoć.

Stanisavljević je istakla da u vreme pandemije niko nije ostavljen bez krova nad glavom.

„Zajedno sa centrima za socijalni rad i zdravstvenim ustanovama na vreme smo organizovali da se svakom korisniku koji se prima na smeštaj, uradi besplatno PCR testiranje. Rezultati su veoma brzi i po dobijanju negativnog testa korisnik se prima u ustanovu. On je dužan da 14 dana provede u izolaciji kako bi se na svaki mogući način smanjio rizik od unošenja virusa korona u ustanovu“, navela je ona.

Stanisavljević je rekla da se vodi računa o epidemiološkim merama da ne bi dolazilo do koncentracije velikog broja korisnika na jednom mestu.

Prošle godine obezbeđena su dva dodatna objekta za smeštaj korisnika na Vračaru i Autokomandi, navela je ona i dodala da je otvoren i objekat na Vračaru u kome je sedam korisnika.

Po potrebi, naglasila je, aktiviraće se i objekat na Autokomandi, tako da neće biti povećan broj korisnika na jednom mestu.

„Nikoga protiv volje ne možemo smestiti jer su potrebne saglasnost i volja korisnika, odnosno da korisnik želi smeštaj. Zbog epidemioloških mera, u Kumodraškoj nije moguće da ljudi dolaze sa ulice kako bi se ugrejali i dobili obrok. Zato smo im omogućili tri dodatna objekta koji su otvoreni kao dnevni centri, a kojim rukovodi Crveni krst Grada Beograda, na Vračaru, Starom gradu i Paliluli“, istakla je gradska sekretarka.

U dnevnim centrima, dodaje, građani mogu da se ugreju, da dobiju obrok, topao napitak, paket odeće, higijenski paket i informacije u vezi sa vakcinacijom.

Kako je navela, u centru u Solunskoj, koji radi čitave godine, organizovana je vakcinacija gde korisnici mogu da dobiju informaciju ukoliko žele smeštaj.

Stanisavljević je istakla da je prošle godine osobama bez krova nad glavom omogućeno da dobiju topli obrok na 54 punkta Narodne kuhinje, ali, kako je rekla, mnogi za to nisu znali.

Zbog toga će volonteri Crvenog krsta, dodaje, kao i prošle godine deliti flajere na mestima gde se najčešće okupljaju osobe bez krova nad glavom.

„Bilo je pitanje ko plaća troškove vađenja ličnih dokumenata i gde mogu da se prijave. Po Zakonu o prebivalištu, lica bez krova nad glavom mogu da se prijavljuju na adrese centara za socijalni rad, gde ulaze u sistem socijalne zaštite i tako stiču pravo i na druge vrste pomoći“, rekla je Stanisavljević.

Ona je navela da u Beogradu ima 10.000 korisnika Narodne kuhinje i dodala da obroci tokom vanrednog stanja nisu kasnili i da je bila dovoljna količina namirnica.

„Narodne kuhinje funkcionišu bez prestanka na 54 punkta u Beogradu. Renovirano je 60 odsto punktova za proteklih pet godina. Gradski zavod za javno zdravlje svakodnevno obavlja kontrolu ispravnosti namirnica“, zaključila je Stanisavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.