U trendu

U narednim mesecima reforma srpskih institucija na Kosovu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će Srbija u narednim mesecima raditi na reformi srpskih institucija koje funkcionišu na Kosovu.

Đurić je novinarima, pre sastanka sa gradonačelnicima srpskih opština u Kosovskoj Mitrovici, rekao da je zbog opstanka Srba na Kosovu neophodno raditi na poboljšanju obrazovnog sistema, pre svega u kadrovskom smislu, jer oko 25 odsto zaposlenih u prosveti, čak i na Univerzitetu, nema potrebne stručne kvalifikacije. 

On je govoreći o Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici rekao da još uvek nije u potpunosti rešeno pitanje nostrifikacije diploma sa tog univerziteta i naglasio da nema valjanog razloga da prištinske institucije ne priznaju te diplome i da je priznavanje diploma neophodno kako bi se omogućili da ravnopravnost srpskog naroda na Kosovu.

On je ocenio da je stanje u zdravstvu loše, odnosno da se kapaciteti, kako i u opremi, koja je u velikoj meri donirana, tako i u broju zaposlenih ne koriste dovoljno. Đurić je dodao da se sa Ministarstvom zdravlja radi na popisu problema i stvaranju programa koji će uz reorganizaciju sa istim brojem zaposlenih omogućiti efikasniji zdravstveni sistem.

„Mi na papiru imamo 29 zdravstvenih institucija na Kosovu i Metohiji ali se ne može reći da sve one funkcionišu u punom kapacitetu, a imamo gotovo jednaki broj zaposlenih kao pre 1999. godine što govori da sistem nije prilagođen“, rekao je Đurić.

Govoreći o političkim aktivnostima Đurić je rekao da će Srbija u narednim nedeljama i mesecima udvostručiti napore vezane za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Po formiranju ZSO Vlada Srbije će opredeliti značajna finansijska sredstva za njeno funkcionisanje, sa ciljem da se srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji pomogne da živi kvalitetnije i dobije kvalitetne usluge od institucija u pokrajini“, rekao je Đurić i dodao da veruje da će ZSO biti krovna institucija srpskog naroda na Kosovu i „centar političkog života u pokrajini“.

On je kazao da će ZSO biti institucija koja će nominovati srpske predstavnike u drugim institucijama u Prištini i na taj način sprečiti majoraziciju i izbor onih koji su po volji nekih drugih partija ili opcija, a ne onih za koje glasaju Srbi na Kosovu.

Đurić je rekao i da letnji period mora da se iskoristi za pripremu razvojnih projekata u svih deset srpskih opština i stimulisanje ulaganja u te opštine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.