U trendu

U NBS u Beogradu otvorena izloĹžba dela vojvodjanskih slikara

Izložba dela najistaknutijih vojvodjanskih slikara druge polovine 20. veka otvorena je danas u  izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u Beogradu u organizaciji Vojvodjanske banke i Galerije Matice srpske, a trajaće do 12. maja.

U ovom periodu zainteresovani gradjani moći će da pogledaju 33 najznačajnija dela panonskih umetnika, poput „Lutajućeg sunca“ Milana Konjovića, „Krčedina“ Milana Kečića, „Titela“ Stojana Trumića, „Novog Sada“ Milana Keraca, „Sakule“ Zorana  Petrovića i drugih.

Direktorka Sektora društveno odgovornog poslovanja Vojvodjanske banke Zorica Džida izjavila je na otvaranju da su stručnjaci Galerije dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvodjanska banka obradila i predstavila javnosti.

„Ĺ˝elim da im se zahvalim, jer sada uz njihovu podrĹĄku izlaĹžemo 33 slike, dok istovremeno radimo na obradi i valorizaciji preostalih 600 dela, koliko ih ima u kolekciji“, rekla je ona.

Istakla je da će u narednih nekoliko meseci putujući karavan slika obići viĹĄe gradova u Srbiji i dodala da je velika postavka u Beogradu početna stanica „Karavana slika“ afirmisanih autora iz kolekcije Vojvodjanske banke.

Prema njenim rečima, posle Novog Sada i Beograda, u planu je i Subotica, Ćuprija, Zaječar.

„PodrĹĄka kulturnom Ĺživotu Srbije je jedan od pririteta druĹĄtveno odgovornog poslovanja Vojvodjanske banke“, rekla je DĹžida.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da je izloĹžba „Odgovorno u kulturi“ izbor najprezentativnijih i najboljih dela, koji ukazuje na umetničke vrednosti sakupljene pod krovom banke u proteklih pola veka i pokazuje njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasledju.

Dodala je i da ove slike ilustruju tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine 20. veka na prostorima Srbije.

Ona je zahvalila Vojvodjanskoj banci na poverenju koje je ukazala Galeriji izabravĹĄi je za partnera u vaĹžnom poslu obrade i prezentacije dela nacionalne kulturne baĹĄtine.

Pokretna i putujuća izloĹžba deo je zajedničkog projekta Vojvodjanske banke i Galerije Matice srpske „Odgovorno u kulturi“.

Ulaz za posetioce je besplatan, a radno vreme je od 10 do 18 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.